current views are: 9

29 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:04

Διαψεύδει το Reuters η Κυβέρνηση- Δεν έχει γίνει συμφωνία λέει το Μαξίμου- Αναμένεται επίσημη διαρροή πληροφοριών

Δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα και η Κομισιόν

Δημοσίευση 10:04’

Δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα και η Κομισιόν

«Δεν ισχύουν όλα αυτά για τα οποία κάνει λόγο το Reuters» δηλώνει στο newpost κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Μάλιστα η ίδια πηγή επεσήμανε ότι «κάποια από αυτά που ενδεχομένως ισχύσουν τα έχει ήδη επισημάνει ο κ. Τζανακόπουλος».

Στο μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ανησυχία για την διαρροή στο Reuters και αυτή την ώρα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεχή επαφή  με το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και προφανώς διαψεύσεις

Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές σε λίγη ώρα θα έχουμε επίσημη διαρροή από την Κυβέρνηση για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί.

Προκαταρκτική συμφωνία “είδε” το Reuters

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reutes, Αθήνα και δανειστές κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών, των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ . 

Το τηλεγράφημα του Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει τη χθεσινή διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου ότι είμαστε κοντά στο να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Επιπλέον, όπως είπε χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, σε επικοινωνία με το Newpost, αξιωματούχος του Μαξίμου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή αγορά,τις μειώσεις των συντάξεων και την πώληση κεντρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει τη μείωση των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα εργασιακά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει να αρχίσει η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε τη βεβαιότητα για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, γεγονός που σήμαινε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει. Ειδικότερα, οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).


σχετικα αρθρα