current views are: 6

30 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση09:37

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά – Τη διετία 2019- 2020 οι μειώσεις στις συντάξεις – Τι ζητά το ΔΝΤ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Δημοσίευση 09:37’

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, με τη διαπραγμάτευση να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των εργασιακών και των περικοπών στις συντάξεις. Ενώ στην αρχή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανιζόταν με σκληρές θέσεις και δεν προσερχόταν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, τελικά κάθισε στις συνομιλίες, ζητώντας να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.

«Κανείς δεν περίμενε, ότι θα αποφεύγαμε μελλοντικές περικοπές και ειδικότερα όσον αφορά στην “προσωπική διαφορά” που διασώσαμε στην πρώτη αξιολόγηση», παραδέχεται κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο Newpost, προσθέτοντας πως: 

«Και αυτο από την ώρα που το ΔΝΤ επέστρεψε στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας σε ρόλο “κομπάρσου” τους Ευρωπαίους».

Παράλληλα, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας προβλέπει ότι το 1% του ΑΕΠ που θα εξοικονομηθεί από τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού θα μοιραστεί κατά 0,7% το 2019 και κατά 0,3% το 2020.  

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα εργασιακά, οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης φαίνεται να επιτυγχάνονται: Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα επανέλθουν από το 2019, ενώ στα “συν” καταγράφεται η απόκρουση της απαίτησης του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Το μηνιαίο επιτρεπόμενο όριο απολύσεων δεν αλλάζει και παραμενει στο 5% (διπλασιασμό στο 10% ζητούσε το ΔΝΤ) ενώ ίσως τελικά αλλάξει ο περιορισμός των 30 απολύσεων το μήνα που προβλέπει ο ισχύων νόμος. Με άλλα λόγια μια επιχείρηση με 1.000 εργαζόμενους θα μπορεί να απολύει κάθε μήνα μέχρι 50, ενώ η νομοθετική πρόβλεψη έχει σήμερα τον περιορισμο στις 30 απολύσεις το μήνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένει και το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.


σχετικα αρθρα