current views are: 8

30 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:18

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Κομισιόν και Ντάισελμπλουμ – Στα 7 δισ. ευρώ η επόμενη δόση

Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία – Συνεδριάζει το EuroWorking Group

Δημοσίευση 11:18’

Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία – Συνεδριάζει το EuroWorking Group

«Έχει γίνει πρόοδος», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τη δεύτερη Αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο χρόνος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα ανέρχεται περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπιστώνει και η Κομισιόν, η οποία διά της εκπροσώπου της επανέλαβε πως ζητούμενο όλων των πλευρών είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές. Με αυτόν τον τρόπο, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε στο χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι δύο πλευρές τα είχαν βρει σε όλα και είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η δόση που εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση θα μπορούσε να είναι γύρω στα 7 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα το φετινό καλοκαίρι.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, σημειώνοντας πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες.«Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη Αξιολόγηση. Αν και δεν έχει κομβική σημασία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα τεθούν επί τάπητος οι πτυχές των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και θα αποφασιστεί εάν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ θα εκδώσουν εισιτήριο για… Αθήνα. Γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι στον βαθμό που έχουν λυθεί τα μείζονα θέματα, η παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στο Hilton, αναμένεται να είναι σύντομη.

«Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο ΑΠΕ πηγή, που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η τεχνική συμφωνία το πιο πιθανό είναι να κλείσει στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα και να αποσαφηνιστούν οι ρυθμίσεις για το χρέος ώστε να μπει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ. Λογικά η αξιολόγηση θα κλείσει τον Μάιο, γεγονός που θα θέσει τέρμα στην οικονομική αβεβαιότητα του τελευταίου διαστήματος. Το τίμημα όμως (για μια ακόμα φορά) θα είναι βαρύ τόσο για την ελληνική κοινωνία.

Οι ενδείξεις της σύγκλισης

Το πρώτο σαφές μήνυμα της σύγκλισης που έχει επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση, το έστειλε προχτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά ζητήματα και μένει να λυθούν τα πιο μικρά θέματα της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος που ζητάει το ΔΝΤ. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα μπει στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Τη σκυτάλη πήρε χτες το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τηλεγράφημα του οποίου έχει επιτευχθεί ήδη η προκαταρκτική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Το Μαξίμου προχώρησε σε μια χαλαρή διάψευση του τηλεγραφήματος. Ωστόσο, το πρακτορείο κάνει λόγο για διασταυρωμένες πληροφορίες.

Σε ό, τι αφορά το (οδυνηρό) περιεχόμενο της κατά Reuters συμφωνίας, τα όσα λέει το πρακτορείο ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με όσα έχουν γραφεί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το Reuters κάνει λόγο για:

  • Αφορολόγητο 6.000 ευρώ.
  • Μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ (,1,8 δισ.)
  • Πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
  • Όχι αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Ακόμα και αν τα μέτρα δεν είναι ακριβώς αυτά που λέει το Reuters, σίγουρα δεν θα και τελείως διαφορετικά. Πράγμα που σημαίνει ότι πάμε για μια ακόμα οδυνηρή συμφωνία για την ελληνική κοινωνία.


σχετικα αρθρα