current views are: 8

31 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:57

«Πάγο» στις προσδοκίες για γρήγορη τεχνική συμφωνία βάζουν ΔΝΤ και Ντάισελμπλουμ – Απομακρύνεται το ορόσημο της 7ης Απριλίου

Εμμένει στη σκληρή γραμμή σε εργασιακά – ασφαλιστικό το Ταμείο

Δημοσίευση 14:57’

Εμμένει στη σκληρή γραμμή σε εργασιακά – ασφαλιστικό το Ταμείο

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης φαντάζει δύσκολη η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας που με τη σειρά της θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σήμερα, τόσο το ΔΝΤ, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαμήλωσαν τις προσδοκίες για συμφωνία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα το ορόσημο της 7ης Απριλίου να απομακρύνεται επικίνδυνα.

Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από την επιστροφή ή όχι των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα κάτι το οποίο επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών, από την οποία προς το παρόν δεν έχει εξαχθεί κάποιο αποτέλεσμα. Πάντως τα μηνύματα που έστειλε το ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ταμείου παραμένουν οι διαφορές με την κυβέρνηση αναφορικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι νωρίς για υποθέσεις περί επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο “υπάρχουν ακόμη διάφορες”» ανέφερε ο ίδιος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία στα «πολιτικά» ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν έχει γίνει.

Ως γνωστόν το Ταμείο εμφανίζεται με πολύ σκληρές θέσεις στα εργασιακά, ενώ θέμα φαίνεται να υπάρχει και με το Ασφαλιστικό, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει γενναιόδωρο σε σχέση με τον μέσο μισθό. Αν η πληροφορία είναι ακριβής, τότε οι απαιτήσεις είνα να μειωθεί εφάπαξ κατά 1% η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το Ταμείο δεν φαίνεται να υποχωρεί, παρά τις πιέσεις και της ευρωπαϊκής πλευράς που αναγνωρίζει αφενός τα βήματα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων το Ταμείο ζητεί αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως δεν θα επιτευχθεί SLA στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. «Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς» είπε χαρακτηριστικάΠρόσθεσε ακόμη ότι έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Είναι πάντα δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ. Το σενάριο περί έκτακτου Eurogroup προκύπτει και από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή, «η συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο 10ημερο του Μάϊου αφού αυτό είναι δέσμευση των θεσμών».


σχετικα αρθρα