ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο κοντά σε συμφωνία «ραμμένη» στα μέτρα του ΔΝΤ – Ερωτήματα για τον μηχανισμό επαλήθευσης των πλεονασμάτων – Βαρύ το τίμημα για τους συνταξιούχους

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 5 Απριλίου 2017, 16:46 / Ανανεώθηκε 5 Απριλίου 2017, 16:44
Πιο κοντά σε συμφωνία «ραμμένη» στα μέτρα του ΔΝΤ – Ερωτήματα για τον μηχανισμό επαλήθευσης των πλεονασμάτων – Βαρύ το τίμημα για τους συνταξιούχους
Facebook Twitter Whatsapp

Δύσκολη η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας από την κυβέρνηση

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πιο κοντά σε συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών φαίνεται ότι βρισκόμαστε μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ με την αδιάλλακτη στάση του κατάφερε να αποσπάσει επιπλέον παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα λήψης των μέτρων. Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «είμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία». Ωστόσο, είναι ανοιχτό ακόμα το ποιος θα ελέγχει τον μηχανισμό επαλήθευσης των πλεονασμάτων.

1% +1% με προϋποθέσεις

Οι χθεσινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες περιγράφονται ως πολύ σκληρές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται ότι πέρασε δύσκολες ώρες αντιμέτωπος με την ακαμψία του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο είχε υπαναχωρήσει από την προηγούμενη συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε τη λήψη των μέτρων ύψους 3,6 δισ. σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020. Το ΔΝΤ απαίτησε τα μέτρα να ληφθούν εφάπαξ το 2019.

Μετά από επίπονες προσπάθειες, τελικά το ΔΝΤ δέχτηκε να διατηρηθούν οι δύο δόσεις. Ωστόσο, κατάφερε να αποσπάσει άλλες δύο παραχωρήσεις από την κυβέρνηση:

1. Αν κριθεί το 2018 ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος (3,5%) για το 2019, τότε όλα τα μετρά θα ληφθεί το σύνολο των μέτρων το 2019.

2. Εν αντιθέσει με την αρχική συμφωνία, πρώτα θα κοπούν οι συντάξεις και μετά το αφορολόγητο.

Η συμφωνία (αν τελικά επιτευχθεί) είναι «ραμμένη» στα μέτρα του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε τη γραμμή «ούτε ένα ευρώ μέτρα», μετά πήγαμε στο «να είναι τα μέτρα μικρότερα των 3,6 δισ. ευρώ», κι εντέλει φτάσαμε στο «να είναι σε δύο δόσεις τα 3,6 δισ.». Ακόμα και αυτός όμως ο έσχατος στόχος τελικά κουτσουρεύτηκε.

Ο μηχανισμός επαλήθευσης

Η μεγάλη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι ο μηχανισμός επαλήθευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καλοκαίρι του 2018 θα κριθεί αν θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2019 κι επομένως αν θα ληφθούν όλα τα μέτρα εφάπαξ. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης. Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό.

Όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευση, τα στατιστικά στοιχεία είναι… εξόχως πολιτικά. Ενίοτε μάλιστα οι στατιστικές προσαρμόζονται στις πολιτικές σκοπιμότητες.

Σε πολύ δύσκολη θέση

Δεν είναι βέβαιο ότι η τεχνική συμφωνία (SLA) θα κλείσει στο Eurogroup της Μάλτας, αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση έχοντας να διαχειριστεί πολιτικά μια συμφωνία που συναντάει ισχυρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr