ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμαστείτε για μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2012, 08:36 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2012, 08:36
Ετοιμαστείτε για μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης
Facebook Twitter Whatsapp
To Spiegel συνεχίζει απτότητο. Αφού ανακάλυψε ότι μας λείπουν «είκοσι δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό» (έτσι έγραψε στην ιστοσελίδα του επί λέξει) επανήλθε σήμερα για να σπεκουλάρει ότι η Ευρωζώνη μπορεί και να επιλέξει την ελληνική έξοδο. 
To Spiegel συνεχίζει απτότητο. Αφού ανακάλυψε ότι μας λείπουν «είκοσι δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό» (έτσι έγραψε στην ιστοσελίδα του επί λέξει) επανήλθε σήμερα για να σπεκουλάρει ότι η Ευρωζώνη μπορεί και να επιλέξει την ελληνική έξοδο. 
 
Παρένθεση: Το ότι «μας λείπουν είκοσι δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό» όταν το έλλειμμα του γερμανικού ήταν περίπου 30 δις τα προηγούμενα χρόνια υποβάλλει στο μέσο γερμανό ότι στην Ελλάδα ζούμε τον απόλυτο εκτροχιασμό. 

Πουθενά το περιοδικό δεν αναφέρει, ότι μιλάμε για την προβολή ενός χρηματοδοτικού κενού - αν υπάρχει τέτοιο - στο απώτερο μέλλον. Ο σκοπός είναι να ξεσηκώσει τη γερμανική κοινή γνώμη ακόμα περισσότερο κατά της Ελλάδος και κατά της έγκρισης της δόσης (ούτε καν κατά της επιμήκυνσης ή ενός νέου κουρέματος).  

Παρένθεση δύο: Το Spiegel μπερδεύει αδικαιολόγητα – σκόπιμα δηλαδή – δύο εντελώς διαφορετικά μεγέθη: Το fiscal gap που αποτελεί το ποσό που χρειάζεται η χώρα μας για να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και αυτή τη στιγμή είναι 13,5 δισ. ευρώ και το funding gap τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η χώρα για να λειτουργήσει ως μια ορισμένη ημερομηνία. Αν αυτή είναι το 2016 με την επιμήκυνση, τότε πιθανόν να χρειαστούν και 20 δις, καμιά σχέση όμως δεν έχει αυτό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.    

Το περιοδικό αποκαλύπτει, αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος. Ότι κάποιοι ανάμεσα στους εταίρους μας δεν θέλουν με τίποτε να μας δώσουν την επόμενη δόση, αυτό είναι το νόημα του επιχειρήματος ότι ούτως ή άλλως το πρόγραμμα δεν βγαίνει. 

Παραθέτει τα σενάρια: Να μας δώσουν τη δόση, ή να μας δώσουν επιμήκυνση και ένα πρόσθετο κούρεμα. Το δηλητήριο όμως είναι στο τρίτο σενάριο, να μη μας δώσουν τη δόση και να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε ανεξέλεγκτα: Κατά το περιοδικό αυτή η εναλλακτική θα ήταν ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα για το αν η αποτρεπτική ισχύς της νεοπαγούς συμμαχίας ανάμεσα στον ESM και την ΕΚΤ είναι σε θέση να αποτρέψει έναν πανικό στις αγορές. 

«Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να επαληθευτεί ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε πει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν τρομάζει πλέον» αναφέρει το Σπήγκελ, ενώ προσθέτει και μια δόση από θεωρία Ιφιγένειας ώστε να συνετιστούν όσοι στηριχθούν από την ΕΚΤ με αγορές ομολόγων.
  
Λόγω του μεγάλου ρίσκου πάντως το περιοδικό δεν θεωρεί ότι η γερμανική ηγεσία θα επιλέξει την τρίτη λύση, πιο πιθανό θεωρεί ένα συνδυασμό των δύο πρώτων. Αποκαλύπτει πάντως και κάτι ακόμα, ότι αυτό δεν θα γίνει σύντομα. 

«Το σημαντικότερο, είναι να μην δεσμευτεί κανείς για οτιδήποτε όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γιατί κάθε ένδειξη, ότι μια νέα διάσωση της Ελλάδας αποτελεί ειλημμένη απόφαση θα μπορούσε να αξιολογηθεί στην Αθήνα ως ένα σινιάλο, να μην πάρει στα σοβαρά τις περικοπές και τις οικονομίες».

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει, μην περιμένετε την έκθεση της τρόικας πριν από το Νοέμβρη. Και τηδόση; Γενάρη και βλέπουμε…