ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος φόρος 35% για τους επαγγελματίες

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2012, 08:22 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2012, 08:22
Ενιαίος φόρος 35% για τους επαγγελματίες
Facebook Twitter Whatsapp
Στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος προχωρά η κυβέρνηση, με ελαφρύνσεις κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους και σημαντικές επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος προχωρά η κυβέρνηση, με ελαφρύνσεις κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους και σημαντικές επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα «Νέα», στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στη μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων σε 3 ή 4 από 8 σήμερα και εφαρμογή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 35% από 45% σήμερα, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που φορολογούνται με βάση την κλίμακα. 

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει το μέγεθος των επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με στόχο το συνολικό πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει τελικά νέους φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο. 

Ετσι προτίθεται να επιβάλει στα κέρδη 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων αυτοτελή φορολογία 35% αντί για 30% που ήταν το επικρατέστερο σενάριο, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Μάλιστα εξετάζεται αυτό να ισχύει από τα φετινά εισοδήματα και όχι από αυτά του 2013, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που θα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθαρά κέρδη για το 2012 θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους χωρίς αφορολόγητο, ώστε οι εισπράξεις αυτές να «φανούν» στα έσοδα προϋπολογισμού του 2013.

Πέραν των παραπάνω μέτρων στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η αλλαγή της φορολογίας των αγροτών στα πρότυπα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων με πολύ χαμηλότερο, ωστόσο, φορολογικό συντελεστή που μπορεί να διαμορφωθεί στο 10%-15%. 

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην αύξηση του φόρου παρακράτησης στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών στο 25% από 20% σήμερα. Για παράδειγμα, επαγγελματίας που εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών με αμοιβή 1.000 ευρώ υπόκειται σήμερα σε παρακράτηση φόρου 20% και λαμβάνει στο «χέρι» 800 ευρώ. 

Εφόσον αυξηθεί η παρακράτηση στο 25% τότε το καθαρό ποσό θα είναι 750 ευρώ στο παραπάνω παράδειγμα. Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την προκαταβολή φόρου που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι επιτηδευματίες στο 60% από 55% σήμερα.