ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστική λύση για τα αυθαίρετα από το ΥΠΕΚΑ

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2012, 17:00 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2012, 17:00
Οριστική λύση για τα αυθαίρετα από το ΥΠΕΚΑ
Facebook Twitter Whatsapp
Σε οριστική λύση για τα αυθαίρετα προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ με κατηγοριοποίηση και διαβάθμιση των παρανομιών.
Σε οριστική λύση για τα αυθαίρετα προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ με κατηγοριοποίηση και διαβάθμιση των παρανομιών.

Στόχος, η ενοποίηση - κωδικοποίηση του νόμου 4014, με όλες τις τροπολογίες, σε ένα κείμενο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την απλούστευση των διαδικασιών.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη και της τελευταίας παράτασης, στις 31 Ιανουαρίου 2013, ενώ η αρμόδια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα των αυθαιρέτων, μελετά όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, τόσο για όσους έχουν τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, όσο και για τους πολίτες που κινήθηκαν εντός του νομικού πλαισίου ευθύς εξ' αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, «κόκκινη γραμμή» για οιαδήποτε νέα ρύθμιση παραμένει η 28η Ιουλίου του 2011 (αφορά δηλ. αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι την εν λόγω ημερομηνία).

Όσον αφορά τα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την 1-8-12 έως την 10-9-12, ο μέσος όρος των παραβόλων και προστίμων ανήλθε σε 385.821 ευρώ την ημέρα, ενώ μετά την παράταση τα έσοδα αυξήθηκαν σε 530.888 ημερησίως, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τακτοποιήσεων.

Με τη σειρά του ο ειδικός γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μωυσής Κουρουζίδης, ανακοίνωσε συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με το Κτηματολόγιο και στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, το προσεχές διάστημα θα υπογραφεί τεχνικό δελτίο για δορυφορικές φωτογραφίες, ώστε να υπάρξει μία σαφής εικόνα του προβλήματος. Επιπλέον από το υπουργείο μελετάται επίσης η δημιουργία «Τράπεζας Γης», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες διεθνώς, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.


Πηγή: naftemporiki.gr