ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα 36,9 δισ. στη Γαλλία

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2012, 08:29 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2012, 08:29
Μέτρα 36,9 δισ. στη Γαλλία
Facebook Twitter Whatsapp
Μέτρα λιτότητας που φτάνουν τα 36,9 δισ. ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για το 2013, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.
Μέτρα λιτότητας που φτάνουν τα 36,9 δισ. ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για το 2013, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Το προσχέδιο προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα προέλθει από την αύξηση φόρων και την περικοπή δαπανών το επόμενο έτος.

Κατά τη δήλωσή του στους κήπους του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «έναν προϋπολογισμό μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη, έναν προϋπολογισμό μάχης για την ανάπτυξη, για την προετοιμασία του μέλλοντος, έναν τολμηρό και υπεύθυνο προϋπολογισμό».

Ο γάλλος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους Γάλλους για γενική κινητοποίηση ώστε να επιτύχει «η μάχη της ανάκαμψης».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν ποσό 20 δισ. ευρώ επιπλέον, το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων και εισφορών (δέκα από τα οποία θα προέλθουν από τα νοικοκυριά και 10 από τις επιχειρήσεις), στο οποίο θα προστεθεί το ποσόν των 4,4 δισεκατομμυρίων από μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί, καθώς και 10 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από την περικοπή κρατικών δαπανών και 2,5 από μείωση ιατρο-φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 4,1 εκατομμύρια γαλλικά νοικοκυριά, μεταξύ των ευπορότερων, θα πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ 8,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερους.

Από τα 10 δισ. που θα προέλθουν από αύξηση των εισφορών των νοικοκυριών, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια από αυξήσεις φόρων εισοδήματος, ένα δισεκατομμύριο από την είσπραξη του φόρου αλληλεγγύης επί της περιουσίας και 200 εκατομμύρια ευρώ από την έκτακτη εισφορά του 75% επί των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση 12.298 θέσεων εργασίας στα μη νευραλγικά υπουργεία και τη δημιουργία 11.000 θέσεων απασχόλησης στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, για να διασφαλισθεί η σταθερότητα του δυναμικού.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίσθηκε την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 0,8% το 2013, επί της οποίας βασίσθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς την «ρεαλιστική και βολονταριστική».

Παράλληλα, επέμεινε στη βούληση της κυβέρνησης για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διάρρηξη του κύκλου της αύξησης του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 είναι «ρεαλιστικός και αναγκαίος».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επεσήμανε ότι το χρέος αυξήθηκε κατά 30% στα τελευταία πέντε χρόνια, περνώντας από το 64% του ΑΕΠ σε «περισσότερο από 90% σήμερα. Πρέπει να αποκλιμακώσουμε το χρέος για να δανειζόμαστε φθηνότερα στις αγορές», είπε.