ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νευροεπιστήμη στην υπηρεσία του επιχειρείν

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2012, 12:16 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2012, 12:16
Η νευροεπιστήμη στην υπηρεσία του επιχειρείν
Facebook Twitter Whatsapp
Κάθε άνθρωπος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη ονειρεύεται, φαντάζεται, εύχεται. Όπου κι αν βρίσκεται, ό,τι κι αν κάνει, έρχεται η στιγμή που βυθίζεται στη σκέψη του πλάθοντας όνειρα για το ποιος θα ήθελε να είναι, τι θα ήθελε να κάνει, τι θα ήθελε να του συμβεί. Είναι στην ανθρώπινη φύση.
Κάθε άνθρωπος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη ονειρεύεται, φαντάζεται, εύχεται. Όπου κι αν βρίσκεται, ό,τι κι αν κάνει, έρχεται η στιγμή που βυθίζεται στη σκέψη του πλάθοντας όνειρα για το ποιος θα ήθελε να είναι, τι θα ήθελε να κάνει, τι θα ήθελε να του συμβεί. Είναι στην ανθρώπινη φύση.


Όπως παρατηρεί ο Καθηγητής στο Harvard Srini Pillay, είναι αναρίθμητο το πλήθος των ανθρώπων που κάνουν όνειρα, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις φαίνεται ανέφικτο το να τα πραγματοποιήσουν. Αυτό που δεν ξέρουν, σημειώνει ο πρωτοπόρος ερευνητής της νευροεπιστήμης, είναι πως οι τηλεφωνικές γραμμές που συνδέουν τα όνειρά τους με την πραγματικότητα περνούν μέσα από τον εγκέφαλο τους. Επομένως το να μάθουμε πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις γραμμές μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Αυτή ακριβώς τη γνώση μπορούμε να αναζητήσουμε στη νευροεπιστήμη, την επιστήμη που μελετά τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων. Οι ερευνητές προσπαθούν να θέσουν σε αντιστοιχία τρεις μεγάλους τομείς: τα νευρωνικά δίκτυα, τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτά τα δίκτυα και, τέλος, τις συμπεριφορές, τις εσωτερικές νοητικές καταστάσεις και τις στρατηγικές της λογικής. Χαρτογραφούν τον εγκέφαλο αποδεικνύοντας πόσο πολύπλοκος είναι.


Ο πυρήνας της ύπαρξής μας, ο εγκέφαλος αποτελείται από ξεχωριστές κυτταρικές οντότητες, τους νευρώνες, οι οποίοι σχηματίζουν ένα δίκτυο ασυνεχές. Αυτοί οι νευρώνες δεν μπορούν να επικοινωνούν παρά μόνο διαμέσου των συνάψεων. Έχοντας λοιπόν εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες, ο καθένας από τους οποίους συνδέεται με περίπου δέκα χιλιάδες ασυνεχείς συνάψεις με τα υπόλοιπα νευρικά κύτταρα, σημαίνει πως το πλήθος των συνδέσεων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου μας είναι της τάξης των 1015. Περίπου μισό δισεκατομμύριο ανά κυβικό χιλιοστό.


Η πολυπλοκότητα αυτή είναι μικροσκοπική και ορατή μόνο με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Κάθε σύναψη έχει τις διαστάσεις περίπου ενός βακτηρίου. Η κατανόηση της λειτουργικής οργάνωσης του εγκεφάλου γίνεται μέσω της ανατομικής μελέτης των διασυνδέσεων ανάμεσα στα ατομικά νευρικά κύτταρα. Αυτός ο κόσμος είναι εξαιρετικά πλούσιος. Επιπλέον δεν είναι ακριβώς ο ίδιος από άτομο σε άτομο, ακόμη και όταν πρόκειται για πραγματικά δίδυμα. Αυτήν ακριβώς την πολυπλοκότητα του οργάνου που διατάσει όλα τα υπόλοιπα, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η νευροεπιστήμη. Και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου στον τομέα αυτό. Κι ένα επιπλέον βήμα είναι το γεγονός της εφαρμογής των μεθόδων των νευροεπιστημών στο επιχειρείν.


Στηριζόμενοι στην επιστημονική γνώση του εγκεφάλου και των ανώτερων λειτουργιών του οι επιστήμονες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου και των αναστολών για την καινοτομία που είναι λογικό να παράγει το ανασφαλές και έντονα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον. Παρεμβαίνουν συγκεκριμένα και αποδοτικά ώστε η λήψη των αποφάσεων όχι μόνο να μην επηρεάζεται από τους αρνητικούς παράγοντες, αλλά να μετατρέπεται σε διαδικασία που καθιστά αυτούς ακριβώς τους αρνητικούς παράγοντες, μοχλό για την επίτευξη των θετικών ατομικών και εταιρικών στόχων.


Κορυφαίος ειδικός στην εφαρμογή των μεθόδων της νευροεπιστήμης στο χώρο του επιχειρείν, Καθηγητής της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, ειδικός σε διαταραχές στρες και φόβου είναι Dr. Srini Pillay. Το 2010 στο βιβλίο του Your Brain and Business: the Neuroscience of Great Leaders, παρουσίαζε τρόπους με τους οποίους οι γνώσεις από την επιστήμη του εγκεφάλου μπορούν να εφαρμοστούν από τα ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που οδηγούν στην επιτυχία. Και σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου του 2012, ο Dr. Srini Pillay, θα είναι μοναδικός ομιλητής σε ένα πρωτοποριακό σεμινάριο, που διοργανώνει η SARGIA Partners στο Hilton της Αθήνας με τίτλο Build Resiliency>Get your Brain in the game! (Ενισχύστε την προσαρμοστικότητά σας - Βάλτε  το  μυαλό σας στο παιχνίδι).


Απευθυνόμενος σε στελέχη επιχειρήσεων o Dr. Srini Pillay, έχοντας περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρία στην έρευνα απεικόνισης του εγκεφάλου και ειδικότητα στις διαταραχές του φόβου και του άγχους, θα αναπτύξει και θα αναλύσει πρωτοπόρες τεχνικές, βασισμένες στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκειμένου να συμβάλουν στην:

    Ανάπτυξη της ικανότητας αυτοελέγχου και διαχείρισης του στρες και του φόβου

    Καλύτερη λήψη αποφάσεων και αποτελεσματική διαχείριση συγκρουσιακών καταστάσεων

    Βελτίωση της συναισθηματικής και γνωστικής ενσυναίσθησης

    Προσωπική ενδυνάμωση μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση  απρόσμενων  δυσκολιών και προκλήσεων.

Μέσα από αυτό το διαδραστικό και βιωματικό Σεμινάριο, διάρκειας 6 ωρών, ο Dr. Pillay,  θα δείξει στους συμμετέχοντες πώς μπορούν, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το στρες και τυχόν φόβους που δημιουργούνται λόγω του σύγχρονου ανταγωνιστικού και ανασφαλούς περιβάλλοντος, αλλά κυρίως πώς να «ξεκλειδώσουν τις κρυμμένες δυνάμεις» που έχουν μέσα τους και να αναδείξουν τις ενεργές εκείνες δεξιότητες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων και την επίτευξη ατομικών και εταιρικών στόχων.