ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2012, 14:34 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2012, 14:34
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Facebook Twitter Whatsapp
Μόλις 30 λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία ακολούθησε την περίπου 1,5 ώρας σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.
Μόλις 30 λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία ακολούθησε την περίπου 1,5 ώρας σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έπειτα από την αποχώρησση των «τριών»  σπό το Μέγαρο Μαξίμου, εξερχόμενος του κτηρίου έκανε λόγο και για επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Η τρόικα ζητά διευκρινίσεις τις οποίες τις παρέχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από την «πρωθυπουργική έδρα».

Δεν υπάρχει εμπλοκή, χρειάζονται όμως «διευκρινίσεις»

Όπως προκύπτει από τις έως και τώρα υφιστάμενες πληροφορίες, μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει εμπλοκή, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα εκεί όπου αυτό εντοπίζεται.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας πιστεύουν πως τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά για την Υγεία, την Άμυνα, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση - απ΄ όπου προβλέπεται η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ- δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα.

Ήδη, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

H συνάντηση δεν κράτησε περισσότερο από περίπου μιάμιση ώρα, με το κλίμα να είναι, όπως φαίνεται, «παγωμένο», καθώς η τρόικα διατηρεί τις ενστάσεις της για τα προαναφερθέντα μέτρα, όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ενεργοποίηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης

Αν και δεν μπορεί να γίνει λόγος για ρήξη ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους της. Οι πολιτικές, πλέον, συνομιλίες αποσκοπούν στο να αναβαθμιστεί ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας της υφιστάμενης διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε να υπερπηδηθούν τα όποια «τεχνικά» εμπόδια, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών επιδιώξεων για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και της ελληνική οικονομίας και κοινωνίας εντός αυτής.

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου, ώστε να εξετάσουν τη στρατηγική τους υπό το φως των πιο πρόασφατων εξελίξεων. Πάντως, έως και τώρα ο χρόνος διεξαγωγής της εν λόγω σύσκεψης δεν είναι γνωστός.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».