ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 «βλέπουν» οι αναλυτές της Eurobank

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2012, 16:17 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2012, 16:17
Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 «βλέπουν» οι αναλυτές της Eurobank
Facebook Twitter Whatsapp
Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει το 2013 αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, στο δέκατο ένατο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης «Global Economic & Market Outlook».
Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει το 2013 αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, στο δέκατο ένατο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης «Global Economic & Market Outlook».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η υποχώρηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως λόγω της όξυνσης της αβεβαιότητας που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή κρίση, μείωσε το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι πρόσφατες δραστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για την διαχείριση του κινδύνου διάσπασης της ευρωζώνης, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες και τα αργά αλλά σταθερά βήματα των Ευρωπαίων πολιτικών προς της εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση χρέους αναμένεται να επιτρέψουν στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί ταχύτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και το 2013.

Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ με κυριότερο κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή

Η δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, καθώς η αναμενόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε σε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το δυνητικό ρυθμό κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, με το μέσο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 2,1% το 2012 από 1,8% το 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αφαιρέσει τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά το 2013, με το μέσο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 1,8%.

Αναιμική η ανάκαμψη στην ευρωζώνη το 2013

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2013, ύστερα από την διπλή ύφεση το 2012. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι αναιμική λόγω της συνεχιζόμενης προ-κυκλικής δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, των συνθηκών πιστωτικής στενότητας και της διστακτικότητας των Ευρωπαίων πολιτικών στην εξεύρεση οριστικής λύσης στην κρίση χρέους.

Κατά συνέπεια, οι αναλυτές εκτιμούν πως η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ισχνή, ενώ οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Η ανάπτυξη θα παραμείνει άνιση καθώς η οικονομία της περιφέρειας αναμένεται να συρρικνωθεί, σε αντιδιαστολή με την Γερμανία η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της ευρωζώνης. Συνολικά, οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης για το 2013 στο 0,3% από 0,7% τρεις μήνες νωρίτερα. 

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη

Θεωρούμε πως ένα πακέτο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης είναι απαραίτητο ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής. Με την ύφεση να βαθαίνει όλο και περισσότερο και την ανεργία σε ιστορικά υψηλά, ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής αυξάνεται. Όσο οι διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης χρέους παραμένουν αργές, οι ευρω-σκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις θα κερδίζουν έδαφος, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την λήψη αποφάσεων. Το φαινόμενο αυτό είναι ήδη ορατό στην Ελλάδα και την Καταλονία. Αντίθετα, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μπορούν να καταστήσουν πιο εφικτές τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο από πολιτική όσο και από κοινωνική σκοπιά.