ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: «Όχι» σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2012, 14:25 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2012, 14:25
Ντράγκι: «Όχι» σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει μετακύλιση στο ελληνικό χρέος, γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούταν χρηματοδότηση της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου. 

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει μετακύλιση στο ελληνικό χρέος, γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούταν χρηματοδότηση της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου. 

Όσον αφορά στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% για όλο το 2012 και θα υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2013.

 

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη και πρόσθεσε ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις αγορές και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. 

 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το σχέδιο αγοράς ομολόγων «ΟΜΤ» έχουν περιορίσει τις πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες και επισήμανε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει το πρόγραμμα, μόλις ικανοποιηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται τα όρια της εντολής της και ότι δρα ανεξάρτητα. 

 

Η ΕΚΤ θα εξέλθει από το ΟΜΤ, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ή αν οι χώρες αποτύχουν να τηρήσουν τις προϋποθέσεις, δήλωσε. 


Για την πρόταση της Κομισιόν για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει η διαμόρφωση των θεσμών της ΕΕ.


Ακόμη είπε ότι η
 εποπτεία των τραπεζών θα πρέπει να διαχωρίζεται πλήρως από τη νομισματική πολιτική.  Σταθερό στο 0,75% το επιτόκιο του ευρώ 

 

Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 0,75% το επιτόκιο του ευρώ.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 


Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει roll over στο ελληνικό χρέος γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούταν χρηματοδότηση της Ελλάδας, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.  

Όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, ο κ. Draghi υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει η διαμόρφωση των θεσμών της ΕΕ.