ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθειες να γεφυρωθεί το «χάσμα» με την τρόικα

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2012, 15:06 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2012, 15:06
Προσπάθειες να γεφυρωθεί το «χάσμα» με την τρόικα
Facebook Twitter Whatsapp
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας, η οποία διήρκησε μόλις 45 λέπτα.
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας, η οποία διήρκησε μόλις 45 λέπτα.
Όπως ανακοινώθηκε δεν πρόκειται να γίνουν επίσημες δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών. Στην συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τόσο όσον αφορά στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

«Δεν μπορεί να μην δοθεί η δόση έως τα τέλη Οκτωβρίου» ανέφερε με έμφαση το βράδυ της Τετάρτης κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εννοώντας ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση.

Την Τετάρτη, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών ότι «πήγε κάπως καλύτερα, αλλά είναι μεγάλη η διαφορά, παραμένει πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά στο 2013», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το ραντεβού με την τρόικα που κράτησε μόλις μία ώρα.

Ο ίδιος παράγοντας, σύμφωνα με το Βήμα. τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι περικοπές των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ (σχετικά με την επιμονή της τρόικας να υπάρξουν πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα) από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 9,5 δισ. ευρώ.

Ολα δείχνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για το πακέτο των μέτρων της διετίας 2013- 2014 και μόνο μια πολιτική απόφαση που θα λειτουργήσει ως «από μηχανής θεός» μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αν και από τη φύση του είναι αισιόδοξος, σήμερα δεν κρύβει τις δυσκολίες λέγοντας ότι η διαφορά με την τρόικα είναι μεγάλη. Οπως σημειώνουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές αν οι συζητήσεις δεν φτάσουν στο σημείο ώστε η τρόικα να πει «ναι, συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα για την Ελλάδα» τότε θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.