ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσαν» οι αποκρατικοποιήσεις

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2012, 08:48 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2012, 08:48
«Κλείδωσαν» οι αποκρατικοποιήσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Βαθύτερα ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στις συντάξεις και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, το πακέτο των μέτρων του 2013. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πραγματοποίησαν νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.
Βαθύτερα ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στις συντάξεις και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, το πακέτο των μέτρων του 2013. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πραγματοποίησαν νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξερχόμενοι της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με δήλωση ενός αξιωματούχου του Ταμείου που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, η ελληνική κυβέρνησησυμφώνησε με την τρόικα για το χρόνο των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα όπως είπε οι συζητήσεις σήμερα διεξάγονται σε καλό κλίμα και τείνουν προς συμφωνία.

Από την πλευρά του ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κυβέρνηση και τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις ενώ δεν έκρυψε ότι η τρόικα πιέζει όχι μόνο για τα μέτρα αλλά για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες περί αναμονής των αμερικανικών εκλογών για την εκταμίευση της δόσης, ο ίδιος παράγοντας διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τα μέτρα που συζητιούνται πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην περικοπή των συντάξεων από 600 ευρώ και άνω και όχι μόνο των υψηλών συντάξεων των 2.000 ευρώ όπως αρχικά προβλεπόταν. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας ότι από την περικοπή μόνο των υψηλών συντάξεων δεν θα προκύψει σημαντικό όφελος. 


Υπενθυμίζεται ότι οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σε έναν επώδυνο συμβιβασμό: αντί για μέτρα 7,8 δισ. ευρώ το 2013, όπως προέβλεπε το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν κατ’ αρχήν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεβάζει τον λογαριασμό της επόμενης χρονιάς πάνω από τα 9 δισ. ευρώ. 

Πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση του πακέτου εξετάζονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα: 

- Να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές οι υψηλές συντάξεις σε σχέση με αυτές που προβλέπει το πακέτο που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί (1.000-1.500 ευρώ 2%, 1.500-2.000 ευρώ 5% και πάνω από 2.000 ευρώ 10%). 

Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%. 

- Να καταργηθεί τελικά το δώρο και από τις συντάξεις του ΟΓΑ. Ενδεχομένως, όμως, να διατηρηθούν τα 30 ευρώ που επρόκειτο να περικοπούν από τις εν λόγω συντάξεις. Για να αμβλύνει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να επιβάλει την υιοθέτηση ρήτρας σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που το πακέτο αποδώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα το 2013, θα περιοριστεί ισόποσα το πακέτο του 2014. 

Αντίστοιχα όμως, αν αποδώσει χειρότερα θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα προσέλθει η κυβέρνηση με μια συμφωνία για τα μέτρα του 2013 τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών. 

Από εκεί και πέρα η συζήτηση συνεχίζεται για το 2014 και για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Αυτά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.