ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο «άσσοι» στο μανίκι του Αντώνη Σαμαρά

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2012, 12:51 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2012, 12:51
Οι δύο «άσσοι» στο μανίκι του Αντώνη Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp
Με δύο ισχυρά χαρτιά στην κατοχή του, αυτά των αποκρατικοποιήσεων και της ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, θα μεταβεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup το οικονομικό επιτελείο την ερχόμενη Δευτέρα.

Με δύο ισχυρά χαρτιά στην κατοχή του, αυτά των αποκρατικοποιήσεων και της ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, θα μεταβεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup το οικονομικό επιτελείο την ερχόμενη Δευτέρα.


Χαρτιά τα οποία αναμένεται να προβάλλει ως αποδείξεις ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από την τρόικα για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί, η ελληνική πλευρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να καταφέρει να εισπράξει την πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ανακοινώθηκε η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, ενώ παράλληλα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις.

Ο τραπεζικός "γάμος" Εθνικής - Eurobank

Ριζικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας φέρνει η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank από την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία ένα ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank.

Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση.

Η εν λόγω συγχώνευση εντάσσεται στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό τον Ιούλιο ανακοινώθηκε το πρώτο μεγάλο deal με την απόκτηση της Αγροτικής τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις 2 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε και η συμφωνία της Credit Agricole με την Alpha Bank για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank.

Επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις

Την ώρα που στον τραπεζικό τομέα δρομολογούνται ριζικές αλλαγές, η κυβέρνηση βάζει τέλος στα εμπόδια που αντιμετώπιζε στον τομέα των αποκατικοποίησεων και τα οποία αποτελούσαν το μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις της με τους ευρωπαίους.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς κύρωση χθες στη Βουλή προβλέπεται η επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα στο εξής δεν θα απαιτείται η πλειοψηφία των δυο τρίτων στη Βουλή για ορισμό του προέδρου και του διευθύνοντας συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής του Δημοσίου με συγκεκριμένο ποσοστό στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες όπως επίσης δεν θα απαιτείται έγκριση από τη διϋπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για πώληση μετοχικού πακέτου άνω του 20%.

Επίσης, θα είναι δυνατή η μεταβίβαση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ακινήτων που είχαν συσταθεί υπέρ άλλων οργανισμών όπως π.χ για τα Ολυμπιακά Ακίνητα ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση των ακινήτων με την διαδικασία της πώλησης και της ενοικίασης και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει άμεσα ρευστότητα και να εξυπηρετήσει ουσιαστικά το χρέος.

Επιπρόσθετα, υπάρξη πρόβλεψη για μια νέα κατηγορία χρήσης που θα ονομάζεται "παραθεριστικό, τουριστικό χωριό" που θα επιτρέπει περισσότερες, ήπιες χρήσεις και που θα μπορεί να φανεί χρήσιμο στην περίπτωση της Κασσιόπης ενώ δίνεται η δυνατότητα αιγιαλού και παραλίας μπροστά από την επένδυση ενώ θα προωθηθούν πιο γρήγορα οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις υπέρ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι τα Κρατικά Λαχεία περνούν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών πλέον προσφορών και η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι θα έχουν καταλήξει στον προτιμητέο πλειοδότη στα τέλη Νοεμβρίου.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και εφόσον δεν ζητήσουν αλλαγές οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Αγγελική Κιλιντζογλου