ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «παιχνίδι» της τρόικας με τη δόση

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2012, 08:20 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2012, 08:20
Το «παιχνίδι» της τρόικας με τη δόση
Facebook Twitter Whatsapp
Μήπως ο Μασουράκης έχει δίκιο; Ξέρετε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Alpha Bankπου τα έχει πάρει στο κρανίο με την τρόικα και την ξετινάζει κάθε βδομάδα στα δελτία  που ετοιμάζει η τράπεζα για την οικονομική δραστηριότητα. Τι λέει λοιπόν ο Μασουράκης εδώ και μήνες;
Μήπως ο Μασουράκης έχει δίκιο; Ξέρετε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Alpha Bankπου τα έχει πάρει στο κρανίο με την τρόικα και την ξετινάζει κάθε βδομάδα στα δελτία  που ετοιμάζει η τράπεζα για την οικονομική δραστηριότητα. Τι λέει λοιπόν ο Μασουράκης εδώ και μήνες;

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από αυτά που έγραψε και στο τελευταίο δελτίο. Ότι δηλαδή η τρόικα «εξακολουθεί να υποβάλλει την Ελλάδα σε τεστ κοπώσεως προσαρμογής και σε ασκήσεις ταμειακής αντοχής που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομικό κραχ. Και ότι η καθυστέρηση καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που οδηγεί την χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση είναι απολύτως αναίτια» αφού:  

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2012 είναι απολύτως ικανοποιητική και σύμφωνα με τους στόχους, όπως άλλωστε είχε ήδη γίνει εμφανές και από την εκτέλεση του Π2012 στο 8μηνο Ιαν.-Αυγούστου 2012.

Ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει σαφώς συγκεκριμένα, και εξαιρετικά επώδυνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέτρα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των επόμενων προϋπολογισμών 
Και ότι με την ομαλής και έγκαιρης εκταμίευσης της χρηματοδοτικής βοήθειας αποκαθίσταται η πορεία ανταγωνιστικής ανάπτυξης της οικονομίας και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως διαμορφώθηκε μετά το PSI Plus. (πηγή Alpha Bank).  

Τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, και μάλιστα τα ταμειακά που δημοσιεύει η τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι ην ίδια ώρα, το ταμειακό έλλειμμα κεντρικής διοίκησης μειώθηκε στα 6,6 δισ. ευρώ από 19,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι.

Αυτό επιβεβαιώνει και τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου  το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός παραμένει εντός των στόχων το 2012, οι περικοπές δαπανών των τελευταίων δύο χρόνων λειτουργούν πλέον σωρευτικά.  

Ο Μασουράκης υποστηρίζει από το καλοκαίρι, με βάση τα νούμερα του Ιουνίου, ότι οπροϋπολογισμός θα πιάσει τους στόχους και ότι οι εκτιμήσεις της τρόικα για τις αποκλίσεις είναι εσφαλμένες. Πλέον και στο υπουργείο Οικονομικών το ίδιο πιστεύουν. Μόνο η τρόικα που προφανώς έχει ένα φετίχ με τα έσοδα, πιστεύει ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για φέτος. Ταλαιπωρεί έτσι τη χώρα χωρίς λόγο και μια οικονομία που έχει «ξύσει» τον πάτο.  

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει για πρώτη φορά μετά από 34 μήνες συνεχούς υποχώρησης μικρή άνοδο 0,3%. Τον Αύγουστο του 2012, σημείωσε αύξηση κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που η ύφεση τρέχει με 6,5%. Το ότι η παραγωγή αυξάνεται, σημαίνει απλά ότι ξύνεται ο πάτος.

Είναι πιθανόν, το μόνο που χρειάζεται η οικονομία για να ανακάμψει να είναι μια ένεση ρευστότητας, την οποία η τρόικα επικαλούμενη το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα το 2880 μ.Χ. αρνείται να εκχωρήσει. Είναι να μην εξοργίζεται κανείς;