ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εχουν γίνει πραγματικά πολλά στην Ελλάδα»

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2012, 16:08 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2012, 16:08
«Εχουν γίνει πραγματικά πολλά στην Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας και υπογράμμισε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και τις προσπάθειές της.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας και υπογράμμισε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και τις προσπάθειές της.

«Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί πέρα - ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ' ό,τι φανταζόμασταν, αλλά κάτι έχει αλλάξει στο γενικό τρόπο σκέψης τους», δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκεl επαναλαμβάνει τακτικά και το επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, επιμένοντας όμως παράλληλα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές της.

Καλά λόγια επιφύλαξε η κυρία Μέρκελ για την Ισπανία: «Είδαμε με πόση ορμή, με πόση προσήλωση η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας», υπογράμμισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Γερμανία «είναι σαφές ότι δεν θέλει να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπογράμμισε μάλιστα πως ο στόχος του ευρώ, όταν εισήχθη, δεν ήταν να περιοριστεί μόνο σε 17 χώρες, αλλά να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει δουλειά για να ενισχυθεί και να εναρμονιστεί η γενική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να αντισταθεί μακροπρόθεσμα στα σοκ», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αγοράς εργασίας. Η καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, μολονότι η Ευρώπη έχει μια ενιαία εσωτερική αγορά, δεν έχει και μια ενιαία αγορά εργασίας. Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων και καλύτερη εκμάθηση των γλωσσών, σε μια περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει δημογραφική ύφεση και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.