ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Focus: «Η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να κοστίσει 17 τρισεκατομμύρια ευρώ»

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2012, 13:15 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2012, 13:15
Focus: «Η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να κοστίσει 17 τρισεκατομμύρια ευρώ»
Facebook Twitter Whatsapp
Στις συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται με δημοσίευμά του το Focus.
Στις συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται με δημοσίευμά του το Focus.
Στο άρθρο του Focus με τίτλο «Η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να κοστίσει 17 τρισεκατομμύρια ευρώ», βασίζεται σε μελέτη που δημοσίευσε το Ίδρυμα Bertelsmann και αναφέρει ότι, αν κανείς απομονώσει το γεγονός, μία χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν κάτι που «θα μπορούσε να αντέξει από οικονομικής άποψης η παγκόσμια οικονομία».

Παράλληλα, δεν αποκλείεται το γεγονός, οι κεφαλαιαγορές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και αυτές σε χρεοκοπία. Με αυτά τα δεδομένα η παγκόσμια οικονομία θα βυθιζόταν σε βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Prognos AG για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann, σε μια τέτοια περίπτωση, οι 42 σημαντικότερες εθνικές οικονομίες του κόσμου θα υφίσταντο στη χειρότερη περίπτωση και έως το 2020 απώλειες στην ανάπτυξη της τάξης των 17,2 τρισ. ευρώ.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει συνεπώς να αποτρέψει μια χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από το ευρώ προκειμένου να αποφύγει τα φαινόμενα ντόμινο που θα συνδέονταν μ’ αυτές», σύμφωνα με τους συντάκτες.

Στην περίπτωση της ελληνικής εξόδου από το ευρώ, η Γερμανία δε θα μείνει αλώβητη, καθώς θα πρέπει να υπολογίζει σε απώλειες της τάξης των 73 δισ. ευρώ. Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθούν περίπου 64 δισ. ευρώ για την Grexit λόγω των παραιτήσεων δημοσίων και ιδιωτών πιστωτών από τις αξιώσεις τους, με την επιστροφή στη δραχμή να κοστίζει επιπλέον 164 δισ. ευρώ έως το 2020.