ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξηλώνονται» όλοι οι έφοροι με τροπολογία - εξπρές του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2012, 16:46 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2012, 16:46
«Ξηλώνονται» όλοι οι έφοροι με τροπολογία - εξπρές του ΥΠΟΙΚ
Facebook Twitter Whatsapp
Τροπολογία - εξπρές με την οποία προβλέπεται το το «ξήλωμα» όλων των εφόρων κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών
Τροπολογία - εξπρές με την οποία προβλέπεται το το «ξήλωμα» όλων των εφόρων κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η απόφαση αυτή προβλέπει ουσιαστικά και την ακύρωση των «συμβολαίων αποδοτικότητας», που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ανάγκαζε τους εφόρους να υπογράφουν.

"Τον ασκό του Αιόλου" όμως ανοίγουν και άλλες διατάξεις που φέρνει το υπουργείο, για ψήφιση νόμων με διαδικασίες-εξπρές, αλλά και για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων που είχαν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων -κάτι που απαγορεύτηκε με εντολή της Τρόικα για να μην μπορεί να υπαναχωρήσει καμία ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα:

Πέρυσι θεσμοθετήθηκε και προ εξαμήνου επεβλήθησαν ως «μνημονιακή υποχρέωση» στους εφόρους, τα συμβόλαια αποδοτικότητας, για την είσπραξη των εσόδων. Με μια αστεία δικαιολογία το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει σήμερα «έλλειμμα δικαίου», επειδή, όπως ήταν διατυπωμένος ο νόμος του 2011, οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι ήταν μεν ετήσιοι, αλλά οι έφοροι έπρεπε να ελέγχονται για την πρόοδό τους ανά τρίμηνο.

Με το πρόσχημα αυτό, τροποποιούν μεν την παλαιά διάταξη, ώστε οι να τεθούν «τριμηνιαίοι» στόχοι, αλλά με την ευκαιρία το υπουργείο Οικονομικών διατάσσει ως "αναγκαία" και τη λήξη της θητείας των προϊσταμένων οργανικών μονάδων που έχουν τοποθετηθεί κατ' εφαρμογή του νόμου αυτόύ (άρθρο 55 παρ. 21 ν. 4002/2011).

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει προκληθεί "σοκ", αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια «μοιρασιάς» των εφοριών σε ημετέρους. Με άλλη διάταξη μειώνεται ο χρόνος της διαβούλευσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάθεσης των νομοσχεδίων στη Βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, αναφέρεται πως "λόγω των ειδικών συνθηκών τις οποίες διέρχεται η χώρα, απαραίτητο είναι στις πλείστες των περιπτώσεων η νομοθετική παραγωγή να είναι αντίστοιχη σε ταχύτητα προς τις ταχέως εμφανιζόμενες ανάγκες".

Έκπληξη προκαλεί και μία άλλη «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης, να φέρει διάταξη που… «καταργεί» την μεταβίβαση και περιέλευση ακινήτου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, επειδή του εκχωρήθηκε... κατά λάθος! Πρόκειται για το ακίνητο που στεγάζει το υπουργείο Υγείας στο Μαρούσι και που με περσινή της Απόφαση (6/9/2011) η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων το εκχωρούσε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μόνο που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως όλα έγιναν λάθος, επειδή το Δημόσιο δεν ήξερε πως ένα μέρος του κτιρίου, ανήκε στο Εκθεσιακό Κέντρο (ΕΣΚΑ). Λόγω του σφάλματος στην περιγραφή του ακινήτου, τώρα καταργείται η μεταβίβαση του ακινήτου στο Ταμείο «λόγω σφάλματος στην περιγραφή αυτού», τροποποιείται η σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών με συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταβιβάζεται στο Ταμείο η οριζόντια ιδιοκτησία που αντιστοιχεί στο κτίριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Υγείας, ενώ η οριζόντια ιδιοκτησία που αντιστοιχεί στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΕΣΚΑ παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αντίστοιχο πρόβλημα με το άλλο κτίριο στο Μαρούσι που στεγάζει το υπουργείο Παιδείας, «επιλύεται» δίνοντας στα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (τα πρώην ΣΕΛΕΤΕ).