ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2012, 08:09 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2012, 08:09
Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp
Σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μετατρέπει, ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς την ψηφοφορία για τα επώδυνα μέτρα στη Βουλή, ενσωματώνοντας όλες τις δημοσιονομικές περικοπές στον νέο προϋπολογισμό.
Σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μετατρέπει, ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς την ψηφοφορία για τα επώδυνα μέτρα στη Βουλή, ενσωματώνοντας όλες τις δημοσιονομικές περικοπές στον νέο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στις επόμενες τρεις εβδομάδες τα παίζει όλα για όλα, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, είτε λόγω μιας νέας εμπλοκής με τους δανειστές είτε λόγω παρενεργειών στο εσωτερικό, θα οδηγήσει τη χώρα και τον ίδιο σε αδιέξοδο. 

Στο Μαξίμου αναμένουν ότι θα υιοθετήσουν κοινή στάση στη Βουλή και οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχουν παράθυρα για χαλαρή ψήφο σε καμία από τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ενα κοινό σχέδιο για τη μάχη της Βουλής, μάλιστα, θα συζητηθεί στη νέα σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, πιθανότατα αύριο Τρίτη, κατά την οποία αναμένεται να επισφραγισθεί και η τελική συμφωνία με την τρόικα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι με εκατέρωθεν συμβιβασμούς θα υπάρξει οριστική λύση έως αύριο και κάνουν λόγο για θετική στάση όλων των κυβερνητικών εταίρων. 

Η διαδικασία στη Βουλή θα ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Νοεμβρίου και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ. Με το ίδιο χρονοδιάγραμμα, παράλληλα με το σχέδιο του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά μέτρα, θα εισαχθεί στη Βουλή και το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών, σε ένα άρθρο, το οποίο επίσης θα κλη- θούν οι βουλευτές να εγκρίνουν με ονομαστική ψηφοφορία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Σε καλό δρόμο τα εργασιακά

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά», δήλωσε χτες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά όπου οριστικά σώζονται οι τριετίες, αλλά παραμένουν τα «αγκάθια», στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και στο ευέλικτο ωράριο εργασίας. 

Η εκτίμηση του υπουργού Εργασίας είναι ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις, δεν γίνεται αποδεκτή από την τρόικα η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων για τους ήδη απασχολουμένους. 

Για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης – χωρίς προειδοποίηση – η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας (στην απαίτηση της τρόικας για γενική μείωση κατά 50%) είναι για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη, μέχρι τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος όταν απολύεται να παίρνει 12 μισθούς όπως ισχύει και σήμερα. Από τα 16 χρόνια όμως και πάνω να δίνονται έως 6 επιπλέον αποζημιώσεις ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια που έχει με βάση ένα πλαφόν τουλάχι- στον 2.000 ευρώ. 

Στην ουσία προτείνεται να διατηρηθούν οι 12 μισθοί στα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και για τα υπόλοιπα χρόνια να ακολουθηθεί ένας βηματισμός που θα οδηγεί όμως σε μικρότερο ποσό αποζημίωσης από αυτό που δίνεται σήμερα.