ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» σε αποζημιώσεις και ελαστικό ωράριο

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2012, 08:20 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2012, 08:20
«Κούρεμα» σε αποζημιώσεις και ελαστικό ωράριο
Facebook Twitter Whatsapp
«Η κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση κέρδισε τη μάχη για τις τριετίες που ήταν χαμένες από το νόμο 4046 το Φεβρουάριο του 2012», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσαν χθες πως δεν θα δεχθούν αλλαγές στα εργασιακά.
«Η κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση κέρδισε τη μάχη για τις τριετίες που ήταν χαμένες από το νόμο 4046 το Φεβρουάριο του 2012», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσαν χθες πως δεν θα δεχθούν αλλαγές στα εργασιακά.

Πετύχαμε, πρόσθεσε ο κ. Βρουτσης, να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση η ατομική διευθέτηση του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της συμφωνίας υπουργείου - τρόικας περιγράφεται στο σημείωμα που δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς απο τον υπουργό Εργασίας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβελης ενημέρωσαν στην αρχή της σύσκεψης ότι δεν επιθυμούν να συζητήσουν και να λάβουν καμία απόφαση για οτιδήποτε αφορά τις εργασιακές σχέσεις. 

Στο σημείωμα που δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να περιγράφεται το πάγωμα των τριετιών έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η κυβέρνηση πλέον θα ορίζει τον κατώτατο μισθό και με βάση αυτόν οι κοινωνικοί εταίροι θα διαμορφώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Τα δυο κόμματα ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ φέρονται να εκφράζουν ενστάσεις για τη συμφωνία με την τρόικα επειδή πλέον η ΕΓΣΣΕ θα δεσμεύει μόνο τα μέλη όσων την υπογράφουν και δεν θα εχει καθολική ισχύ. 

Αναλυτικά η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περιλαμβάνει: 

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ:

Το πρόβλημα που υπήρχε στην έξτρα αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, δηλαδή για εργαζομένους πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη, λύθηκε για τους ήδη απασχολουμένους. 

Το υπουργείο Εργασίας υπαναχώρησε και πρό- τεινε όριο τουλάχιστον έως 1.800 ευρώ (από τα 2.000 ευρώ που ήταν η αρχική του πρόταση) με κάλυψη όμως όλων των ετών υπηρεσίας έως και τα 28. Σημειώνεται πως αρχικά η τρόικα είχε προτείνει για τα έτη μετά τα 16 χρόνια δουλειάς να δίνεται ένα επιπλέον ποσό που θα έφθανε έως και τα 3.516 ευρώ (δηλαδή έξι κατώτατοι μισθοί). 

Συμφωνία υπήρξε και για τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης στους 3 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα (διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης) ενώ για τις απροειδοποίητες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης τίθεται όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους. 

ΤΡΙΕΤΙΕΣ: 

Καταργείται το επίδομα γάμου στα κατώτατα όρια ύψους 10% (σ.σ.: έτσι κι αλλιώς το επίδομα έχει καταργηθεί και για τους κλαδικούς μισθούς μετά τη λήξη της μετενέργειας) ενώ συμφωνία έχει επέλθει στο θέμα της μη κατάργησης των τριετιών που έχει θέσει επιτακτικά η τρόικα, ζητώντας να αφαιρεθούν από τον βασικό μισθό οι προσαυξήσεις που προβλέπονται με τη συμπλήρωση τριών ετών συνεχούς εργασίας. Ετσι τελικά διατηρούνται παγωμένες τις τριετίες, όπως είναι σήμερα. 

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 

Για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων γίνεται αποδεκτό από την τρόικα υποχρεωτικά να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κλαδική ή επιχειρησιακή, ή συμφωνία με ένωση προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να συσταθεί σωματείο. Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της τρόικας προέβλεπε πως το ωράριο εργασίας θα μπορεί να ρυθμίζεται με ατομικές συμβάσεις, ωστόσο υπήρξε διαφωνία από την ελληνική πλευρά. 

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει ένα χρονοδι- άγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός και το επίδομα γάμου – που καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογι- κή Σύμβαση – θα αντικατασταθούν από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο. 

Σημειώνεται ότι με τα ισχύοντα υπάρχει θέμα κατάργησης της υποχρεωτικό- τητας εφαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή η Εθνική Σύμβαση να αφορά τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν. Στόχος της τρόικας με τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή του νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι να διευρυνθεί ο κύκλος των εργοδοτικών οργανώσεων που θα υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.