ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην διετή παράταση η Ελλάδα - Στα 20-30 δισ. ευρώ το κόστος χρηματοδότησης

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2012, 15:39 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2012, 15:39
Ένα βήμα πιο κοντά στην διετή παράταση η Ελλάδα - Στα 20-30 δισ. ευρώ το κόστος χρηματοδότησης
Facebook Twitter Whatsapp
Μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας εάν λάβει τη διετή παράταση σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας εάν λάβει τη διετή παράταση σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Όπως δήλωσε η ίδια πηγή αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη επεξεργάζονται τα μέσα για τη χορήγηση παράτασης στην Ελλάδα προκειμένου να αντεπεξέλθει στη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός του κόστους της χρηματοδότησης. Το κόστος στη χρηματοδότηση θα βρίσκεται κάπου «μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων» είπε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα. Αλλά τα 20 δισεκατομμύρια, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο».

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κόστους, μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει επειδή «θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας. Σχετικά με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ είπε πως «αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών».

Εξάλλου πιθανή τη χορήγηση της παράτασης θεωρεί και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε. Τη συνδέει, ωστόσο, με προϋποθέσεις. «Αυτό εξαρτάται από το εάν μπορούν να αποδείξουν ότι τώρα θα ακολουθήσουν σοβαρά ένα άλλο μονοπάτι. Τότε μπορεί κανείς να κάνει λόγο για μια σαφή τροποποίηση. Αλλά εάν δεν το εννοούν αληθινά, τότε δεν μπορεί να γίνει»» δήλωσε ο κ. Μπρούντερλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στη βαυαρική Ραδιοφωνία.

Ο Γερμανός φιλελεύθερος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε «πιθανή, αλλά όχι επιθυμητή», πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να επιστρέψει ταχύτερα στην ανταγωνιστικότητα, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε βάναυση προσαρμογή και υπογράμμισε ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να μείνει εντός».