ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει η Βρετανία στο βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2012, 12:07 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2012, 12:07
Επιμένει η Βρετανία στο βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι θετική για τους βρετανούς φορολογούμενους, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι θετική για τους βρετανούς φορολογούμενους, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
«Θέλουμε περικοπές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βρισκόμαστε στην αρχή μίας διαπραγμάτευσης. Ας δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Τζορτζ Οσμπορν στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4. «Δεν θα δεχθούμε καμία συμφωνία, εκτός αν είναι θετική για τον βρετανό φορολογούμενο. Θα ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι ευνοϊκή για τον βρετανό φορολογούμενο».

Οι ευρωσκεπτικιστές του συντηρητικού κόμματος και το Εργατικό Κόμμα απέρριψαν χθες στο κοινοβούλιο την πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για το πάγωμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2014-2020 ψηφίζοντας τροπολογία υπέρ της μείωσής του. Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επικρίθηκε στις Βρυξέλλες για την αδιαλλαξία του, υπέστη έτσι χθες την πρώτη του ήττα ενώπιον του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αυτής.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι από όλες τις κυβερνήσεις εκείνη που υιοθέτησε την πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ από τότε που ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά την ψηφοφορία επαναλαμβάνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο του σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού.

"Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα του Ντέιβιντ Κάμερον, η δική μου αποφασιστικότητα να επιτύχω μία συμφωνία ευνοϊκή για τον φορολογούμενο , η οποία θα βάζει τέλος στις εξωφρενικές αυξήσεις των ευρωπαϊκών δαπανών", δήλωσε ο Οσμπορν.

Ο Τζορτζ Οσμπορν απέφυγε μία ερώτηση σχετικά με το αν το Συντηρητικό Κόμμα έχει χάσει τον έλεγχο ως προς τα θέματα της Ευρώπης, αλλά δήλωσε ότι χθεσινή ήττα στο κοινοβούλιο σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τους βουλευτές. "Θα θέσουμε μία συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή των κοινοτήτων μία συμφωνία που θα θεωρούμε ότι θα γίνει δεκτή από τη Βουλή των Κοινοτήτων... Οταν έλθει η ώρα της ψηφοφορίας...η Βουλή των Κοινοτήτων θα αντιμετωπίσει μία επιλογή: είτε θα δεχτεί τη συμφωνία είτε θα δεχτεί τη μη ύπαρξη συμφωνίας. Η μη ύπαρξη συμφωνίας δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δαπάνες στην Ευρώπη. Θα σημαίνει επιστροφή στους ετήσιους προϋπολογισμούς για την Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε.

"Η Βρετανία έχει γίνει περισσότερο ευρωσκεπτικιστική στα χρόνια μου", δήλωσε ο 41χρονος Τζορτζ Οσμπορν. "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι βλέποντας την κατασπατάληση χρημάτων στην Ευρώπη".