ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αναγκαίες οι αλλαγές στα εργασιακά

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2012, 17:20 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2012, 17:20
ΔΝΤ: Αναγκαίες οι αλλαγές στα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας ξεκαθαρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας ξεκαθαρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Μάλιστα, ο κ. Ράις σημείωσε ότι τις αλλαγές αυτές δεν τις ζητά μόνο το Ταμείο.
 

Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά, είπε ότι το θέμα αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ακόμα, ότι οι εκκρεμότητες στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν και η έκθεση της τρόικας θα ολοκληρωθεί όταν επέλθει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση.


Έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και η συμφωνία με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου. 


Σύμφωνα με τον ίδιο βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας είναι η χρηματοδότηση και η διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους. «Τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος όσο και το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν υπό συζήτηση. Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όταν επέλθει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στους πιθανούς τρόπους μείωσης του δανειακού βάρους της Ελλάδας, είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης του χρέους και ότι υπό προϋποθέσεις η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ένας από αυτούς.

Την ίδια ώρα και  η  Deutsche Bank «βλέπει» θετικές εξελίξεις για την ελληνική προσπάθεια. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τίτλο "Mapping the recovery's breadcrumbs", η κορυφαία γερμανική τράπεζα εκτιμά πως η χώρα μας θα μπει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014. Αναμένει βέβαια πως η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε ύφεση το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, για την ακρίβεια «βλέπει» ύφεση 6,4% για φέτος και 3% για το επόμενο έτος, αλλά εκτιμά πως η οικονομία μας θα επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1,5% το 2014.

Επίσης χαρακτηρίζει βέβαιη τη χρονική παράταση του ελληνικού μνημονίου, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να το αρνούνται επισήμως μέχρι να επικαιροποιηθεί και να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, οι αναλυτές της Deutsche Bank θέτουν και μια νέα παράμετρο στην όλη συζήτηση για την ελληνική οικονομία, λέγοντας πως οι κρίσιμες, τελικές αποφάσεις για τη χώρα μας δεν θα ληφθούν ούτε στο επερχόμενο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, αλλά αντιθέτως στη διάρκεια της επόμενης προγραμματισμένης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις 22-23 Νοεμβρίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα.