ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Η τρόικα υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων

Δημοσίευση 2 Νοεμβρίου 2012, 17:21 / Ανανεώθηκε 2 Νοεμβρίου 2012, 17:21
Alpha Bank: Η τρόικα υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp
Η αναμενόμενη ψήφιση στην Βουλή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων και η συνεπαγόμενη εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ θα ανοίξει το δρόμο για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank.
Η αναμενόμενη ψήφιση στην Βουλή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων και η συνεπαγόμενη εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ θα ανοίξει το δρόμο για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank.

H διεύθυνση οικονομικών μελετών της τράπεζας επισημαίνει ότι αυτό θα γίνει δυνατόν με: 

α) την καταβολή των επόμενων δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνης και από το ΔΝΤ, ύψους 31,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο ’12 και επιπλέον 13 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου ’12, 24 δισ. ευρώ το 2013 και 24 δισ. ευρώ το 2014.

β) την αποδέσμευση των επενδυτικών επιχορηγήσεων ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ-27, που είναι σχεδόν παγωμένες τους τελευταίους μήνες. Αυτό θα συμβάλλει και στην επανέναρξη των εργασιών υλοποίησης των μεγάλων οδικών αρτηριών και άλλων συγχρηματοδοτούμενων έργων και στην πλήρη απορρόφηση των πόρων του ΠΔΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τηρεί στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει θετική εισήγηση της Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των € 31,5 δισ. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν θετικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

γ) την άμεση εγκατάλειψη κάθε συζήτησης, ή ευσεβούς πόθου, περί διακοπής ή αντιστροφής του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, που ήδη έχει ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο του 2012.

Οι αναλυτές της τράπεζες αναφέρουν επίσης πως με βάση την πολύ ικανοποιητική εκτέλεση του Π2012 στο 9μηνο Ιαν.-Σεπτ.’12 και τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον Π2013, η Ελλάδα ήδη έχει διαμορφώσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης το 2012- 2013. Έτσι, η νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα διοχετευθεί κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και όχι στην κάλυψη πρωτογενών ελλειμμάτων.

Οι πόροι αυτοί θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών που υπέστησαν σημαντική μείωση λόγω της δραστικής μείωσης της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν στην κατοχή τους. Περαιτέρω, όμως, δίδεται η δυνατότητα άμεσης πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και της διακοπής της έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο που απορροφούν οι τράπεζες εκτοπίζοντας πόρους που κανονικά θα ήσαν διαθέσιμοι για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. 

Όλα τα ανωτέρω θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προσέλκυση εκ νέου της εθνικής αποταμίευσης στις τράπεζες και, έτσι, στην πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Οι ανωτέρω εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις, που ουσιαστικά αποτελούν τον καταλύτη για τη συνέχιση και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, πραγματοποιούνται αναπόφευκτα με τη λήψη νέων, εξαιρετικά επώδυνων, μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα οποία είναι αναγκαία για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης.

Σε ανάπτυξη βασισμένη στα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με διεθνώς ανταγωνιστική εγχώρια παραγωγή, χωρίς ελλείμματα στο δημόσιο τομέα και στο ισοζύγιο πληρωμών και, επομένως, χωρίς το δεκανίκι του συνεχούς φουσκώματος της εγχώριας ζήτησης με ανεξέλεγκτο δανεισμό από το εξωτερικό. Με βάση τα ανωτέρω, η Κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα σε σημαντικά μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των εσόδων για το 2013 τα οποία συμπεριέλαβε στον τελικό προϋπολογισμό του 2013.

«Πρόκειται για μέτρα δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελούν συνέχεια των αντίστοιχα δραστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν το 2010-2012 και οδήγησαν σε εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος στη γενική κυβέρνηση που ανερχόταν στο -10,7% του ΑΕΠ το 2009. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, όσον αφορά την επίπτωσή τους στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, υποβαθμίζεται υπερβολικά για μια ακόμη φορά από την τρόικα, ενώ ταυτόχρονα υπερ-διογκώνεται η εξαιρετικά αρνητική επίπτωσή τους στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Η πρακτική αυτή αποτελεί, δυστυχώς, σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφού αποτρέπει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αποτελεί δραστικό εμπόδιο στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και βάζει φραγμό στην εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα», αναφέρεται στο δελτίο.