ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Λέξεις-κλειδιά η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2012, 21:24 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2012, 21:24
Χατζηδάκης: Λέξεις-κλειδιά η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια
Facebook Twitter Whatsapp
Η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι οι λέξεις-κλειδιά, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. 
Η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι οι λέξεις-κλειδιά, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 52 χώρες του κόσμου μέσα από 74 ιταλικά εμπορικά επιμελητήρια».Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου τελεί υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας, της Κεντρικής Ένωσης Διμερών Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και την τράπεζα Eurobank.Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την επόμενη μέρα, μετά την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη λήψη ορισμένων, όπως τα χαρακτήρισε, επώδυνων μέτρων, τονίζοντας ότι τα μέτρα μπορεί να είναι επώδυνα, αλλά, στην παρούσα φάση, είναι και αναγκαία, προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη και να προχωρήσει μπροστά.


Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου και στη διείσδυση σε νέες αγορές και δίκτυα.Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δίνουν μία μάχη για μία αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.


Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, Κλαούντιο Γκλέντζερ, δήλωσε ότι η κρίση μάς επέβαλε να αλλάξουμε συμπεριφορά, αναφέροντας ότι και η ιταλική οικονομία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, μισθούς και συντάξεις.


Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, «πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά και να ενισχύσουμε τη σχέση Ελλάδας-Ιταλίας», τονίζοντας ότι ένας από τους τομείς, όπου η ελληνο-ιταλική συνέργεια μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος μεγάλης ανάπτυξης, είναι ο τουρισμός.


Μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Τσαμίχας, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που βασίζεται στη συνδρομή 74 ιταλικών εμπορικών επιμελητηρίων σε 52 χώρες.