ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Με δανεισμό θα καλυφθούν οι ανάγκες

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2012, 14:16 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2012, 14:16
Σταϊκούρας: Με δανεισμό θα καλυφθούν οι ανάγκες
Facebook Twitter Whatsapp
«Από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα θα καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες», όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα θα καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες», όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.«Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων ολοένα και επανέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει την 2η και την 3η δόση του προγράμματος», είπε και πρόσθεσε ωστόσο ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο το 2012, τα οποία θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας ότι η εικόνα είναι ενθαρρυντική αλλά δεν επιτρέπει θριαμβολογίες.

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο του έτους: 

- Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ, από 5,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 (-80%). 

-Το μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. 

- Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 12,3 δισ. ευρώ, από 21,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 (-41,7%). 

- Μάλιστα για τον Οκτώβριο επετεύχθη πλεόνασμα στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 425 εκατ. ευρώ. 

- Τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,4% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011. 

- Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 8,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 

- Το μήνα Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό μήνα. 

«Η εικόνα αυτή είναι ενθαρρυντική. Δεν δικαιολογεί όμως θριαμβολογίες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δημιουργούνται όμως βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον εθνικό στόχο: Επίτευξη Πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013», τόνισε.