ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβονται οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2012, 13:59 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2012, 13:59
Κόβονται οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας
Facebook Twitter Whatsapp
Δραστική μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας εκ παραλλήλου με εξορθολογισμό τους, ανήγγειλε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013.
Δραστική μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας εκ παραλλήλου με εξορθολογισμό τους, ανήγγειλε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας το 2011 το υπουργείο του δαπάνησε 6.180.000.000 ευρώ, ενώ το 2013 θα διαθέσει 4.900.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο μιας «λελογισμένης διαχείρισης των διαθέσιμων κονδυλίων». Παράλληλα, θα υπάρξει μια «ριζική επανατοποθέτηση και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων» - «χρειάζεται όλοι οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν από τα γραφεία στις τάξεις τους με τους μαθητές τους». '

Αλλες επιλογές του υπουργείου Παιδείας, θα είναι η χορήγηση της δυνατότητας μετεγγραφής σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η εισαγωγή μιας επιπλέον εξεταστικής τον Φεβρουάριο για τους επί πτυχίω φοιτητές, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γρηγορότερα.

«Περνάμε στην ουσία της αναβάθμισης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ένα σχέδιο που λογοδοτεί και ανταποκρίνεται στο εθνικό όραμα της δημιουργίας ανταγωνιστικών δημόσιων ιδρυμάτων και προχωράμε στην αξιολόγηση μετά από πολλά χρόνια, καταθέτοντας στο τέλος του Νοεμβρίου το Προεδρικό Διάταγμα», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στο τέλος του χρόνου, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, κλήθηκε να απαντήσει και σε υπαινιγμούς που είχε διατυπώσει προηγουμένως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, περί επιβίωσης πελατειακών λογικών, επικαλούμενη την αύξηση της χρηματοδότησης της Ακαδημίας Αθηνών και την ίδρυση ενός Ινστιτούτου στη Μεσσηνία για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που το αντικείμενο καλύπτεται από άλλους ερευνητικούς οργανισμούς. Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε σκωπτικά πως «η Μεσσηνία έχει καταντήσει να είναι πολύ της μόδας τελευταία λες και οι Μεσσήνιοι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού», ενώ διευκρίνισε πως η Ακαδημία χρηματοδοτείται προκειμένου να ισοσκελίσει τον ελλειμματικό της προϋπολογισμό.