ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα παράταση παραγραφής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2012, 13:46 / Ανανεώθηκε 15 Νοεμβρίου 2012, 13:46
Προς νέα παράταση παραγραφής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Παράταση της προθεσμίας παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, στο οποίο διευκρινίζει ότι το θέμα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση.

Παράταση της προθεσμίας παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, στο οποίο διευκρινίζει ότι το θέμα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση.

 

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Βασίλη Οικονόμου, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φούντα, όπου επισημαίνετο ότι στις 31.12.2012 παραγράφονται όλες οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου που αφορούν διαχειριστικές χρήσεις μέχρι 31.12.2006.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες οι υποθέσεις των οποίων παρέμειναν ανέλεγκτες ή δεν έχουν ενταχθεί ακόμη και σήμερα στη διαδικασία των περαιώσεων. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, σημείωναν οι βουλευτές, οι απαιτήσεις του δημοσίου υπό παραγραφή ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και με το υπάρχον ελεγκτικό δυναμικό, μέχρι 31.12.2012 υπάρχει δυνατότητα ελέγχου για το περίπου 10% των μεγάλων επιχειρήσεων και για το 1% των επιτηδευματιών και των μικρών επιχειρήσεων.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των ελεγκτικών υπηρεσιών, το ELENXIS, με το οποίο, όπως επισημαίνει, άρχισε να υποστηρίζεται η αντικειμενική και αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.

Φορολογία ακινήτων

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, ο κ. Μαυραγάνης διαβεβαιώνει ότι η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων θα προχωρήσει με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, πάντοτε όμως, όπως σημειώνει, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στο απαντητικό του έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με το νόμο 3986/2011, εξαιρούνται από την επιβολή φόρου οι δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από 17 Δεκεμβρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2013, για αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (απαλλαγή από το πόθεν έσχες).

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι με τις διατάξεις του νόμου 3842/2010, καταργήθηκε ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές, ως προς τις αγορές αστικών ακινήτων, έχουν μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% για το πέραν του ποσού αυτού τμήμα της (από 9% και 11% αντιστοίχως που ήταν προηγουμένως).