ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Απόφαση στο Eurogroup για την Ελλάδα - Μήνυμα του ΔΝΤ προς την Ε.Ε.

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2012, 19:53 / Ανανεώθηκε 15 Νοεμβρίου 2012, 19:53
Σόιμπλε: Απόφαση στο Eurogroup για την Ελλάδα - Μήνυμα του ΔΝΤ προς την Ε.Ε.
Facebook Twitter Whatsapp
Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη... μέση η Ελλάδα. Κάπως έτσι μοιάζει το τοπίο σχετικά με το καυτό ζήτημα του ελληνικού χρέους, με το Eurogroup της Τρίτης να μοιάζει κομβικό.
Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη... μέση η Ελλάδα. Κάπως έτσι μοιάζει το τοπίο σχετικά με το καυτό ζήτημα του ελληνικού χρέους, με το Eurogroup της Τρίτης να μοιάζει κομβικό.

Στο Eurogroup, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», προανήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας, Suddeutsche Zeitung.

«Αυτό είναι το πραγματικό έργο και θα το λύσουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ, αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα η οποία θα διαρκέσει για κάποιο καιρό», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. «Οι ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση γίνονται μικρότερες, μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

Το «μπαλάκι» στην Ευρώπη στέλνει το ΔΝΤ επιμένοντας στο 120%

«Το ΔΝΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος» ανέφερε σε δηλώσεις του o αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ζητώντας περαιτέρω δράση από την Ε.Ε.

«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους» επισημαίνει το Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του. Ερωτηθείς αν η παρατήρηση αυτή απευθύνεται στους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ο ίδιος είπε ότι «μάλλον» αυτούς εννοεί, αρνούμενος να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει, όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα πραγματική λύση και όχι σύντομη λύση, προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες, τόνισε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τα γεγονότα και ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη και στις ευκαιρίες για απασχόληση.