ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οξύνεται η κόντρα ΔΝΤ - Ευρώπης για το ελληνικό χρέος

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2012, 08:33 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2012, 08:33
Οξύνεται η κόντρα ΔΝΤ - Ευρώπης για το ελληνικό χρέος
Facebook Twitter Whatsapp
Μαίνεται η δημόσια αντιπαράθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίωνγια το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 
Μαίνεται η δημόσια αντιπαράθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίωνγια το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ότι «αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΔΝΤ να φθάσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο παράτασης που έχει τεθεί από την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο έχει κάνει ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επεκτείνει τις προθεσμίες ωρίμασης ομολόγων ενώ έχει μειώσει τα επιτόκια σε ορισμένα δάνεια προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δάνεια με ευνοϊκούς όρους», σημείωσε ο Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Λαγκάρντ: Στόχος να σταθεί σύντομα η Ελλάδα στα πόδια της

Την ανάγκη για μία συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί ξανά σύντομα στα πόδια της υπογράμμισε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στη Μανίλα στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία, συντόμευσε το ταξίδι της στην περιοχή για να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. 

«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε», δήλωσε, όταν ερωτήθηκε , αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Επιμένει το Βερολίνο για το χρέος

«Δεν μιλάμε για κουρέματα χρέους, ξέρετε την άποψή μας και δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει» διαμήνυσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό. 

Παράλληλα Μέρκελ και Ερό ζήτησαν από την τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεση για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει και τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ρεν: Ζήτημα αρχής η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι έχει να κάνει με την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των εταίρων της χώρας γα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και απορρίπτει κάθε σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας» ήταν τα λόγια του Ολι Ρεν από το Ελσίνκι σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δανειστών.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους είναι αρκετά πιο σύνθετη, καθώς «θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, καθώς μια μόνο λύση δεν είναι αρκετή», ενώ προς αυτή την κατεύθυνση «υπάρχει αυστηρή ομοφωνία στην Ευρωζώνη».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν είναι λίγα τα κράτη μέλη που θεωρούν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.