ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Στόχος η ανάκαμψη στην Ελλάδα

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2012, 09:19 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2012, 09:19
Λαγκάρντ: Στόχος η ανάκαμψη στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Την ανάγκη να υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί το συντομότερο δυνατόν στα πόδια της υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μανίλα.

Την ανάγκη να υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί το συντομότερο δυνατόν στα πόδια της υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μανίλα.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας μας θα επιτευχθεί στο προσεχές Eurogroup, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΔΝΤ απάντησε πως «είναι θέμα σκληρής δουλειάς και υπομονής».

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται πως η Λαγκάρντ θα επισπεύσει την επιστροφή της στην Ευρώπη από το ταξίδι της στην Ασία προκειμένου να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για το ακανθώδες ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Χθες εκπρόσωπος του Ταμείου ζήτησε ουσιαστικά ανάληψη δράσης από τους ευρωπαίους δανειστές, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα να φτάσει σε βιωσιμότητα του χρέους της.

Πλέον για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος εξετάζεται συνδυασμός πολλαπλών επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων, αλλά και της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους. Επ' αυτού τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα και αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Λικ Κοέν, μέλος του δ.σ. της Τράπεζας. Οπως είπε, η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότατα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι «η λύση για το ελληνικό χρέος θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, ένα μόνο δεν είναι αρκετό», τονίζοντας ωστόσο ότι «έχει ουσιώδη σημασία να μην θίξουμε το αρχικό κεφάλαιο και ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία ως προς αυτό στην Ευρωζώνη».