ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Σε 2-3 μήνες η απόφαση για τα δάνεια

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2012, 15:06 / Ανανεώθηκε 20 Νοεμβρίου 2012, 15:06
Χατζηδάκης: Σε 2-3 μήνες η απόφαση για τα δάνεια
Facebook Twitter Whatsapp
Την αισιοδοξία του ότι η τρόικα θα συναινέσει στις αλλαγές των στεγαστικών δανείων εξέφρασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης ΚωστήςΧατζηδάκης μιλώντας στον Βήμα FM.
Την αισιοδοξία του ότι η τρόικα θα συναινέσει στις αλλαγές των στεγαστικών δανείων εξέφρασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης ΚωστήςΧατζηδάκης μιλώντας στον Βήμα FM.


«Δεν έχει νόημα να γίνουμε ευχάριστοι τώρα και στη συνέχεια υπό την κριτική όλων, να αναγκαστούμε να πάρουμε πίσω τις ρυθμίσεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως αυτά που προτείνουμε θα εγκριθούν. Σε 2–3 μήνες ελπίζουμε να έχουμε πάρει την έγκριση» είπε ο κ. Χατζηδάκης και προέτρεψε τους φορείς που έχουν σχετικές προτάσεις να τις καταθέσουν για να τις επεξεργαστεί το υπουργείο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την τρόικα. 

«Δεν κατατίθεται νομοσχέδιο αύριο το πρωί, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οτιδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα κινούμαστε μέσα σε ένα πνεύμα ρυθμίσεων που θα αφορούν οικονομικά αδύναμους και δεν θα θίγουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ή θα απαιτούν περαιτέρω χρηματοδότηση από την τρόικα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές, είναι διατεθειμένη να δει επιμέρους θέματα, «θυμίζοντας όμως κάτι γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: η Ελλάδα του 2012 απέχει έναν οικονομικό αιώνα από την Ελλάδα του 2008. Οι τράπεζες του 2008 ήταν ιδιωτικές και υγιείς, απουσία της τρόικα. Οι τράπεζες του 2012 είναι προβληματικές και ημιδημόσιες, ενώ στηρίζονται στα λεφτά της τρόικα». 

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στις θέσεις που ανακοίνωσε χθες και οι οποίες κινούνται σε πέντε άξονες. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση όσων είναι σε αδυναμία, ο δεύτερος με την αναστολή των πληστηριασμών, ο τρίτος με την αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο τέταρτος αφορά τον «Τειρεσία» κι ο τελευταίος αφορά στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών – ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που επιβραβεύει όσυς αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους. (Θα δοθεί) έμφαση στα προβλήματα της ρευστότητας και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, για να αρχίσει κάτι να αλλάζει.