ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Το 2015 η πλήρης λειτουργία του συστήματος για τις κρατικές προμήθειες

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2012, 15:32 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2012, 15:32
Χατζηδάκης: Το 2015 η πλήρης λειτουργία του συστήματος για τις κρατικές προμήθειες
Facebook Twitter Whatsapp
Το νέο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων με το οποίο θα επέλθει εξοικονόμηση 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθειών παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 
Το νέο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων με το οποίο θα επέλθει εξοικονόμηση 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθειών παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως από το 2015 και σήμερα δόθηκε το σχετικό νομοσχέδιο για διαβούλευση, με στόχο να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η τρόικα έχει ενημερωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ το 2013, καθώς το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του επόμενου έτους. Σημειώνεται δε, ότι με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, θα μειωθεί κατά 80% ο αριθμός των αρχών που προβαίνουν σε αναθέσεις και που σήμερα φτάνουν τις 3000.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, πριν αναφερθεί στην ηλεκτρονικοποίηση των κρατικών προμηθειών, ανέφερε, ότι " η συζήτηση επισκιάζεται από το Eurogroup. Η χώρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Δεν υπάρχει εκκρεμότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα όπως εμείς τηρήσαμε με τις υποχρεώσεις μας πρέπει και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους".

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα σχολίασε σχετικά: "Πρέπει να μπει μαχαίρι στη σπατάλη, να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν πάνω από 3000 διαφορετικές αναθέτουσες αρχές λόγω κατακερματισμένου νομικού πλαισίου και με το νομοσχέδιο οι αρχές θα είναι 600 στο μέλλον". Για τις σημερινές δυσλειτουργίες ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα, ότι εννέα δήμοι ήθελαν φορτηγά με παρόμοιες τεχνικές προδιαγραφές και έγιναν εννιά διαφορετικοί διαγωνισμοί μη συμβάλλοντας με αυτή τη μέθοδο στη μείωση του κόστους του δημοσίου. Ακόμη, με τέτοιον κατακερματισμό ανακύπτουν και άλλα προβλήματα όπως υπερτιμολογήσεις και δράση καρτέλ.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, είναι χαρακτηριστικό, ότι σήμερα το 40% των διαγωνισμών δεν ολοκληρώνεται λόγω προβλημάτων στις προδιαγραφές. Επίσης για τις μεγάλες συμβάσεις λόγω των προσφυγών και των ενστάσεων οι διαγωνισμοί απαιτούσαν κατά μέσο όρο ενάμισι χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις της Βουλής. Δεν θα έχουν δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο όσα πρόσωπα έχουν κηρυχθεί έκπτωτα με βάση το νόμο, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες και όσοι έχουν εις βάρος τους απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το σύστημα ουσιαστικά θα είναι μια on line πλατφόρμα και θα τεθεί για τρεις μήνες σε πιλοτική εφαρμογή από την αρχή του χρόνου για ΝΠΔΔ και φορείς του δημοσίου, ενώ μελλοντικά θα διασυνδέεται με άλλες αρχές για να συλλέγονται ηλεκτρονικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά από το ΙΚΑ, ΓΕΜΗ κλπ. Μετά το πρώτο εξάμηνο η χρήση του καθίσταται υποχρεωτική για την κεντρική κυβέρνηση και σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα αλλά και στα δημόσια έργα. Ο κ. Σκορδάς ανέφερε, ότι πέραν των υπολοίπων η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα μπορεί να λειτουργεί και ως "αποθήκη" για να γνωρίζει το δημόσιο τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. Στο σύστημα θα ενταχθεί και το ΑΓΟΡΑ που λειτουργεί ήδη ως μητρώο αιτημάτων, συμβάσεων και προκηρύξεων ενώ εκτός από τα αυστηρά εξοπλιστικά προγράμματα προμηθειών, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τέλος, ο υπουργός σήμερα το πρωί συναντήθηκε με στελέχη της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την καθοδήγηση κονδυλίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.