ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» Βορείων και Νοτίων για τα κοινοτικά κονδύλια - Μέρκελ: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2012, 08:40 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2012, 08:40
«Πόλεμος» Βορείων και Νοτίων για τα κοινοτικά κονδύλια  - Μέρκελ: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία
Facebook Twitter Whatsapp
Διεκόπη λόγω «ναυαγίου» στις διαβουλεύσεις η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με τα «σπουδαία» να αναβάλλονται για το νέο έτος.
Διεκόπη λόγω «ναυαγίου» στις διαβουλεύσεις η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με τα «σπουδαία» να αναβάλλονται για το νέο έτος.

Όπως ανακοίνωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τις αρχές του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από χθες και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως μία νέα Σύνοδος στις αρχές του 2013 είναι πολύ πιθανή.

«Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος ήταν «χρήσιμη» και αποτέλεσε ένα «επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας». Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν «δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων».

Με δεδομένη την αδιαλλαξία της Μεγάλης Βρετανίας, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντας ανικανοποίητος από τις προτάσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υποστήριξε, «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ».

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι χαρακτήρισε «δημαγωγικές» τις θέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι η χώρα του τάσσεται κατά των μειώσεων στον προϋπολογισμό.

Το ιστορικό

Λίγο πριν από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας, 14:00 Βρυξελλών) άρχισαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, χθες τη νύχτα, να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατήρησε την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποίησε την κατανομή των πόρων: αύξηση για την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική της συνοχής, μείωση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά χωρίς να θιγούν οι διοικητικές δαπάνες.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο ζητά μεγαλύτερες περικοπές απ' όσες έχει προτείνει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον Κάμερον να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως σύντομη συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.