ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Θετική αλλά με κινδύνους η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2012, 21:53 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2012, 21:53
Fitch: Θετική αλλά με κινδύνους η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι θετική και απομακρύνει την χρεοκοπία και την απειλή εξόδου από το ευρώ, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνοντας όμως τους «υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με την εφαρμογή της».

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι θετική και απομακρύνει την χρεοκοπία και την απειλή εξόδου από το ευρώ, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνοντας όμως τους «υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με την εφαρμογή της».«Αυτή η συμφωνία μετριάζει την άμεση απειλή μιας ελληνικής στάσης πληρωμών σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα ή μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», εκτιμά ο Fitch σε ανακοίνωσή του, ο οποίος εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα με CCC (δηλαδή υψηλού κινδύνου).

 

«Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο, αλλά σε βασικά ερωτήματα πρέπει ακόμη να δοθεί μια απάντηση, και ο κίνδυνος που συνδέεται με την εφαρμογή της είναι υψηλός», σημειώνει ο οίκος.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Fitch, η συμφωνία αναμένει να επιτρέψει ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας «να κορυφωθεί στο 179% το 2014 πριν μειωθεί σε 124% το 2020», αριθμοί που «επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές» αυτούς οι οποίοι παρουσιάστηκαν κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν μετέωρα, ο Fitch διερωτάται «πώς θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αν οι εισροές κεφαλαίου θα είναι επαρκείς για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τραπεζών».