ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το Grexit μοιάζει όλο και πιο εφικτό για την Ελλάδα»

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2013, 11:02 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2013, 13:55
«Το Grexit μοιάζει όλο και πιο εφικτό για την Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Στην πιθανότητα αλλά και τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη».

Στην πιθανότητα αλλά και τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη».

Σε άρθρο τους με τίτλο «Το Grexit αρχίζει και φαίνεται όλο και πιο εφικτό για την Αθήνα», το άρθρο των Financial Times αρχίζει με τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, να μην συνεχίσει η Ελλάδα τη συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα», λέγοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

«Δεν κατηγορώ τον Γερμανό υπουργό που αρνήθηκε να συζητήσει μια ακόμη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Οι εκλογές στη χώρα του απέχουν μόνο δυο μήνες. Δεδομένης της προσέγγισης του Βερολίνου στην επίλυση της κρίσης, δυσκολεύομαι να σκεφτώ έναν πιο σίγουρο τρόπο να χάσει ψήφους από το να πει: «εντάξει, ας αρχίσουμε να είμαστε ρεαλιστές τώρα».

«Όμως ο κ. Σόιμπλε πήγε ένα βήμα πιο μακριά θέτοντας θέμα ελληνικού συμφέροντος», συνεχίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος καλεί τους αναγνώστες να αναρωτηθούν εάν η προσήλωση στο «δόγμα Σόιμπλε» είναι οικονομικά ορθολογική για την Ελλάδα «Εναλλακτικά, μήπως θα πρέπει η Ελλάδα να ετοιμαστεί για να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη; Ή να χρεοκοπήσει μέσα σε αυτή;», αναφέρει το άρθρο.

«Η βασική δυσκολία που συναντά κανείς προσπαθώντας να απαντήσει στην ερώτηση είναι οι υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές επιλογές της χώρας. Ίσως η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ανεπίσημες εγγυήσεις οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε όσα ξέρουμε.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις με άτομα που συμμετέχουν στη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, πάντως, σπάνια συναντώ κάποιον που να μου πει στα ίσα πως η Αθήνα θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την οικονομία της χωρίς ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσε να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της. Ισως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει κρυφή πληροφόρηση πως η Ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, σε περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων ή σε μειώσεις των επιτοκίων, ή σε όλα αυτά μαζί», επισημαίνεται. Εμείς οι υπόλοιποι, ωστόσο, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η μελλοντική πολιτική είναι πιο κοντά στην εκδοχή του κ. Σόιμπλε».

«Το να αξιολογήσει κανείς τις στενότερες οικονομικές προϋποθέσεις για μια έξοδο είναι πιο εύκολο. Για μια χώρα θα ήταν δύσκολο να οργανώσει μιαμονομερή έξοδο από μια νομισματική ένωση, αν το πρωτογενές της δημοσιονομικό ισοζύγιο -πριν από την καταβολή των τόκων- ήταν σε ένασημαντικό έλλειμμα.

Καταλήγοντας, οι Financial Times επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον μόνοδύο επιλογές: «Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε άλλο σημείο έρευνας, όταν η έξοδος από το ευρώ γίνεται οικονομικά βιώσιμη».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις