ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, να εξυγιανθεί και να επιστρέψει»

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2013, 13:36 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2013, 14:55
«Η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, να εξυγιανθεί και να επιστρέψει»
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι το δεύτερο κρούσμα μέσα σε μία μέρα και μάλιστα από το ίδιο έγκριτο μέσο. Ο λόγος για τους Financial Times οι οποίοι μετά το χθεσινό τους άρθρο περί Grexit σήμερα φιλοξενεί άρθρο του Χανς Βέρνερ Ζιν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου (Ifo Institute), που δεν διαφέρει και πολύ. 

Είναι το δεύτερο κρούσμα μέσα σε μία μέρα και μάλιστα από το ίδιο έγκριτο μέσο. Ο λόγος για τους Financial Times οι οποίοι μετά το χθεσινό τους άρθρο περί Grexit σήμερα φιλοξενεί άρθρο του Χανς Βέρνερ Ζιν, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου (Ifo Institute), που δεν διαφέρει και πολύ.

Ο Ζιν λοιπόν στο άρθρο του παραδέχεται πως η ευρωζώνη έχει κολλήσει στην κρίση και πως οι συνταγές του Βερολίνου για σκληρή λιτότητα δεν ωφελούν.

«Είναι προφανές πως η προσπάθεια τιθάσευσης των δημοσίων ελλειμμάτων και η εμμονή σε μια πολιτική αποπληθωρισμού δεν προσφέρει καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα, παρά μόνον οδηγεί σε περισσότερες χρεοκοπίες των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των "προβληματικών" ευρωπαϊκών οικονομιών».

Η λύση που προτείνει ο Ζιν είναι για κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, ακόμα και η αποχώρηση από το ευρώ.

Ο κ. Ζιν ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να αποδεχθεί, για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, μια πολιτική που επιτρέπει μεγαλύτερη ανοχή στους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα βοηθήσει τις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων τους, χωρίς να αυξάνουν συνεχώς το "τίμημα" της ανεργίας στους πολίτες τους.

Εάν αυτή η λύση δεν λειτουργήσει προτείνει, για όσες χώρες δεν μπορούν να καλύψουν τις μίνιμουμ δεσμεύσεις τους ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή τους, να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα για παράδειγμα θα έπρεπε να έχει την επιλογή να αποχωρήσει από το ευρώ, να εξυγιάνει την οικονομία της μέσω υιοθέτησης εθνικής νομισματικής πολιτικής (εθνικό νόμισμα-υποτίμηση) και στη συνέχεια να εξεταστεί το αίτημά της να επιστρέψει στην Ευρωζώνη», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν και συμπληρώνει: «Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έπρεπε να συνοδευτεί με γενναίο κούρεμα του χρέους της και από μια γραπτή συμφωνία επιστροφής (option to re-enter) στη νομισματική ένωση, όταν θα έχει εξυγιανθεί πλήρως».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr