ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιπποδρομιακό Στοίχημα: Στο τέλος του χρόνου οι δεσμευτικές προσφορές

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2013, 13:17 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2013, 16:32
Ιπποδρομιακό Στοίχημα: Στο τέλος του χρόνου οι δεσμευτικές προσφορές
Facebook Twitter Whatsapp

Στα τέλη του 2013 μετατίθεται από το ΤΑΙΠΕΔ ο χρόνος κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για το δικαίωμα στοιχηματισμού στις ιπποδρομίες, από τέλη Ιουλίου που αρχικά αναμενόταν να κατατεθούν.

Στα τέλη του 2013 μετατίθεται από το ΤΑΙΠΕΔ ο χρόνος κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για το δικαίωμα στοιχηματισμού στις ιπποδρομίες, από τέλη Ιουλίου που αρχικά αναμενόταν να κατατεθούν.

Οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές  INTRALOT LTD και 2PU αναμένουν εκτός από το κανονιστικό πλαίσιο του αθλήματος που θα απελευθερώνει το νέο επενδυτή από τη Φιλίππειο Ενωση δημιουργώντας μεγαλύτερες προοπτικές και δυνατότητες κερδοφορίας  και το φορολογικό πλαίσιο το οποίο ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί. 

Αν και ήδη στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, ψηφίστηκαν κάποιες διατάξεις για το άθλημα των ιπποδρομιών, που δίνουν περισσότερες δικαιοδοσίες στο νέο επενδυτή, που ήταν  απαραίτητες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι εκκρεμότητες που απομένει να ρυθμιστούν είναι περισσότερες.

Ειδικότερα, με βάση το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον Φορέα Ιπποδρομιών ( δηλαδή τον επενδυτή)   να αποφασίζει για τις κατηγορίες των βραβείων, κάτι που μέχρι τώρα ήταν αντικείμενο της Φιλιππείου Ενωσης. Με αυτόν τον τρόπο ο νέος επενδυτής μπορεί να πολλαπλασιάσει τα βραβεία και να δημιουργήσει νέες κατηγορίες κάνοντας το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο Φορέας Ιπποδρομιών θα προσδιορίζει και το Ημερήσιο Πρόγραμμα Αγώνων και τα στοιχήματα που θα διεξάγονται.

Ωστόσο απομένουν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν διευκρινίσεις για το 30% του φόρου στα τυχερά παιχνίδια, τη φορολόγηση των επάθλων, και τον τρόπο φορολόγησης των μικρών ιδιοκτητών ίππων. Ο τρόπος φορολόγησης θα καθορίσει την αποδοτικότητα της δραστηριότητας και ως εκ τούτου αν το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει μέχρι το τέλος.

Μέχρι σήμερα, όσο υπήρχε ο ΟΔΙΕ, ο ιππόδρομος, το ιπποδρομιακό άθλημα και το ιπποδρομιακό στοίχημα επιβάρυναν αποκλειστικά τον ΟΔΙΕ. Δηλαδή το μικτό κέρδος επιβαρύνεται από πολλά κόστη που δεν αφήνουν περιθώριο κερδοφορίας και επομένως επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως το κόστος απόκτησης και συντήρησης του ιπποδρόμου, τα έπαθλα στους νικητές των αγώνων (στους ιδιοκτήτες των αλόγων), οι αποδόσεις στους παίκτες, το ποσοστο στη Φιλίππειο Ενωση και πλέον και το τέλος τυχερών παιχνιδιών που είναι 30% επί του μικτού κέρδους.

Η ρύθμιση για τη φορολόγηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος που αναμένεται να κατατεθεί θα προβλέπει το 30% του φόρου των τυχερών παιχνιδιών θα χρηματοδοτέι τα έπαθλα, το ποσοστό προς τη Φιλίππειο Ενωση και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η επιχειρηματική δραστηριότητα και χάνει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Επίσης αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης των ιδιοκτητών των ίππων, ώστα να αυξηθούν και μαζί και ο αριθμός των αλόγων. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη διαμόρφωση του νέου νόμου είναι να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ερασιτεχνών- ιδιοκτητών ίππων και των επαγγελματιών και να υποχρεούνται μόνο οι επαγγελματίες στην τήρηση βιβλίων. Από το 2010 όταν έγινε υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων σε ολους τους ιδιοκτήτες αλόγων, οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες που ήταν συνταξιούχοι, γιατροί ή δικηγόροι, αποσύρθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων από τα 1500 στα 500, με άμεση επίτπωση στην ποιότητα των ιπποδρομιών. Τώρα εξετάζεται να μπορούν οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες κάτοχοι μέχρι 7 αλόγων, να μην τηρούν βιβλία, ώστε να επιστρέψουν στο χόμπυ τους.

Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος για την οργάνωση και τη διεξαγωγή αμοιβαίων στοιχημάτων επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα είκοσι ετών, ξεκίνησε την άνοιξη του 2013 και ανταποκρίθηκαν στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών δύο εταιρείες η  INTRALOT LTD και 2PU.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις