ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα και δόση στην ευρωπαϊκή ατζέντα για την Ελλάδα

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2013, 08:01 / Ανανεώθηκε 28 Ιουλίου 2013, 12:40
Νέα μέτρα και δόση στην ευρωπαϊκή ατζέντα για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η ελληνική οικονομία θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ευρωπαίων αξιωματούχων αύριο Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας, στην οποία, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως σήμερα, θα αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Η ελληνική οικονομία θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ευρωπαίων αξιωματούχων αύριο Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας, στην οποία, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως σήμερα, θα αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ δόθηκε από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο υπολέιπεται και η έγκριση τόσο του Βερολίνου όσο και του ΔΝΤ. Πηγές ωστόσο δήλωσαν ότι η δόση θα εκταμιευθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, αφήνοντας στην ουσία να εννοηθεί ότι αύριο οι συνεδριάσεις θα είναι κυρίως τυπικές, μετά και την υλοποίηση των τελευταίων εκ των 22 προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα μέτρα δεν σταματούν εδώ αφού σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, εκτιμάται ότι η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος σε ορισμένους τομείς υπήρξε πιο περιορισμένη από ότι ήταν αναμενόμενο. Ευρωπαίος αξιωματούχος της Κομισιόν εκτίμησε, πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως στη δημόσια διοίκηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα, που υπολογίζεται σε 3,8-4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014, θέμα που αναμένεται να επιλυθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο. Εμφανίστηκε, πάντως, καθησυχαστικός ότι το κενό αυτό που δεν είναι μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί. Το δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους, είτε με νέα δάνεια, είτε με ενδεχόμενο απόθεμα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή ακόμη και με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας, υπογράμμισε.

Για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους υπενθύμισε το στόχο που έχει θέσει το Eurogroup για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Αποσαφήνισε ότι τον Απρίλιο του 2014 θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα, όταν η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία, όμως, απέφυγε να πει ποια μέτρα διευκόλυνσης για τη μείωση του χρέους μπορεί να ληφθούν και ότι τελικά καθοριστικό στοιχείο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, στην έκθεση εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς αναμένεται ανάκαμψη το 2014 και επιτάχυνση το 2015.

O ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε ακόμη σε καθυστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και σε ορισμένες υπερβάσεις στις δαπάνες στον τομέα της υγείας και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων για την επίλυση του ζητήματος. Όπως διευκρίνισε, προβλέπεται ένα ανώτατο όριο στις φαρμακευτικές δαπάνες για το 2013 και ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι αυτήν την οροφή.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι η γενική δημοσιονομική κατάσταση που είναι θετική επιτρέπει την εφαρμογή του μέτρου σε προσωρινή βάση από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους και το κόστος του μέτρου θα καλυφθεί από τη μείωση αμυντικών δαπανών. Εξάλλου, όπως είπε, το Φθινόπωρο αναμένεται η μεταρρύθμιση στη φορολογία των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΣΦΑ, αλλά όχι για τη ΔΕΠΑ και ανέφερε ότι για το 2013 οι στόχοι δεν θα τηρηθούν και το κενό που θα προκύψει θα καλυφθεί το 2014.

Αναφορικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο ο ίδιος έκανε λόγο για πρόοδο σε ποσοτικό επίπεδο και ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και σε ποιοτικό επίπεδο. Από το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2012 έχουν αποχωρήσει 120.000, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2015, σημείωσε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ολοκληρώθηκε, από τις οποίες αναμένεται τώρα να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας με αύξηση στη χορήγηση δανείων. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν τεστ αντοχής τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά στις αρχές του 2014.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr