ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλαλούμ» με τον ΦΠΑ - Πού μειώνεται σε 13%

Δημοσίευση 31 Ιουλίου 2013, 07:39 / Ανανεώθηκε 31 Ιουλίου 2013, 07:59
«Αλαλούμ» με τον ΦΠΑ - Πού μειώνεται σε 13%
Facebook Twitter Whatsapp

«Αλαλούμ» προέκυψε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την Πέμπτη 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στον διαχωρισμό που κάνει για το κάθε είδος προς κατανάλωση το υπουργείο Οικονομικών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αλαλούμ» προέκυψε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την Πέμπτη 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στον διαχωρισμό που κάνει για το κάθε είδος προς κατανάλωση το υπουργείο Οικονομικών. 

Για παράδειγμα το φαγητό που πωλείται για κατανάλωση εντός του καταστήματος υπάγεται στον μειωμένο ΦΠΑ 13%. Εάν, όμως, ο καταναλωτής πάρει το φαγητό πακέτο για το σπίτι ή το παραγγείλει με delivery τότε θεωρείται παράδοση αγαθού και όχι υπηρεσίας και υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%. 

Το ίδιο ισχύει και για τα μη αλκοολούχα ποτά, ροφήματα, πορτοκαλάδες και λοιπά. Για τα αλκοολούχα ποτά συνεχίζει να ισχύει ο αυξημένος συντελεστής στο 23% ανεξάρτητα αν καταναλώνεται εντός ή εκτός του καταστήματος. Έτσι από τον μειωμένο συντελεστή εξαιρούνται όλα τα κέντρα διασκέδασης που σερβίρουν ποτά.

Για την περίπτωση του catering η εγκύκλιος ορίζει ότι εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής εάν δεν πρόκειται μόνο για απλή παράδοση φαγητού αλλά η εταιρεία παρέχει και άλλες υπηρεσίες ακόμη και σε εγκαταστάσεις που επιλέγει ο πελάτης. 

Ταυτόχρονα, η εγκύκλιος ζητά από τους ξενοδόχους να υπολογίσουν τις νέες τιμές στα πακέτα που προσφέρουν με βάση μείωση του ΦΠΑ σε ένα τμήμα της ενιαίας τιμής.

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr