ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλβανία: Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%

Δημοσίευση 31 Ιουλίου 2013, 22:01 / Ανανεώθηκε 31 Ιουλίου 2013, 19:19
Αλβανία: Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%
Facebook Twitter Whatsapp

Το εποπτικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε σήμερα τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο, στο 3,5 %. 

Το εποπτικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε σήμερα τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο, στο 3,5 %. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας Αρντιάν Φουλάνι, δήλωσε ότι με αυτή την απόφαση, η τράπεζα επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία, με την ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που σύμφωνα με τον ίδιο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Φουλάνι, η μακροοικονομική σταθερότητα και ο πληθωρισμός παραμένουν σταθερά και μάλιστα, όπως είπε, ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. "Η νομισματική πολιτική της "BoA" συνέβαλε στη διατήρηση της "υγείας" των τραπεζών της χώρας και τον μακροοικονομικών δεικτών», δήλωσε ο Φουλάνι, ο οποίος σημείωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,2%. Ο διοικητής είπε ακόμα, ότι τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7% και στην ανάπτυξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το κλάδος της βιομηχανίας, ενώ η ανάπτυξη του πρώτους έξι μήνες αποδίδεται στης εξαγωγές.

Ο κ. Φουλάνι σημείωσε επίσης, ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 63,3% και αποτελεί, όπως επισήμανε, μια από τις αδυναμίες του συστήματος, ενώ διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα διαθέτει ρευστότητα και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στα αιτήματα προς τους πιστωτές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις