ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση σε τρόικα: Πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, μετά η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2013, 20:01 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2013, 20:02
Κυβέρνηση σε τρόικα: Πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, μετά η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ
Facebook Twitter Whatsapp

Την ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους 250 εκατ. ευρώ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και στη συνέχεια τη σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους 250 εκατ. ευρώ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και στη συνέχεια τη σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ανάφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, για να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr αυτή τη στιγμή υπάρχει η σύμβαση μεταξύ Αμερικής και ΕΑΣ που θα αποφέρει πάνω από 200 εκ. δολ στην εταιρεία. Αλλά το ισχυρό χαρτί  είναι η δρομολογούμενη παραγγελία από την Ινδία ύψους 2 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια και αφορά την προμήθεια συστημάτων  «Άρτεμις» και πολλών πυρομαχικών.

Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. «Αγκάθι», παράλληλα, για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Μετά τις διαπραγματεύσεις για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, συνεχίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις για τη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr