ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup η πορεία της Ελλάδας

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2013, 08:01 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2013, 13:01
Στο μικροσκόπιο του Eurogroup η πορεία της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

Την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος θα εξετάσει αύριο Δευτέρα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος θα εξετάσει αύριο Δευτέρα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εκκρεμότητες της χώρας μας σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το αυριανό Eurogroup θα έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα αφού οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα λάβουν καμία απόφαση για την Ελλάδα.  

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να κλείσει τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το πρόγραμμα κινητικότητας, την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους, το νέο κώδικα των δικηγόρων, κ.α. για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, δεν αναμένεται να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος το οποίο θα φέρει πιθανότατα και νέα μέτρα για τους Έλληνες.

Κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ σε δηλώσεις του στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου, αφού εξήγησε ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα», για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό για το 2014, καθώς και τα αποτελέσματα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν περί το τέλος του έτους».

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ληφθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ η απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Μάλιστα, για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ότι συνδέεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένα με τη δημιουργία ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται να ληφθεί απόφαση πριν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον Απρίλιο του 2014.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr