ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Στα 10,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2014-15

Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2013, 21:01 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2013, 02:13
Στουρνάρας: Στα 10,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2014-15
Facebook Twitter Whatsapp

Στα τέλη του έτους και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο τοποθέτησε ο πρόεδρος του Eurogroup την όποια απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τη διετία 2015-2016.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα τέλη του έτους και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο τοποθέτησε ο πρόεδρος του Eurogroup την όποια απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τη διετία 2015-2016, ενώ με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παραμένουν οι δημοσιονομικές προκλήσεις για την Ελλάδα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκερκ Άσμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύλιση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων. 

Ντάισελμπλουμ: Θα συνεχίσουμε τη βοήθεια όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο επανέλαβε ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα οδεύει για πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων προχωρούν», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο Τομέα

Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανές ανάγκες για μετά το 2014 θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά και πάντα υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση του Νοεμβρίου να προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης του χρέους στόσο, σημείωσε εκ νέου πως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται καν.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup απέφυγε να απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τελείωσε η αξιολόγηση.

«Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα, υπάρχουν ορισμένα θέματα», ενώ σημείωσε ότι του προκάλεσαν έκπληξη ορισμένα μεγέθη που άκουσε πριν το Eurogroup, σχολιάζοντας στην ουσία τις δηλώσεις Ασμουσεν που προηγήθηκαν ότι η χώρα μας θα χρειαστεί 5-6 δισ. ευρώ.

Την ίδια θέση κράτησε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, ο οποίος για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Δήλωσε εξάλλου ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας, τόνισε ότι απομένουν ορισμένες λεπτομέριες που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Ισπανία και την Ιρλανδία τονίζοντας πως τόσο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών όσο και το πρόγραμμα βοηθείας προς την Ιρλανδία ολοκληρώνονται τους επόμενους δύο με τρεις μήνες με απόλυτη επιτυχία.

Mε τη σειρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει σύντομα το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύψει τα προαπαιτούμενα. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr