ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρα ντε φερ Στουρνάρα - Βίζερ για τα νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2013, 15:49 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2013, 15:13
Μπρα ντε φερ Στουρνάρα - Βίζερ για τα νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Σχεδόν τέσσερις ώρες κράτησε η εφ' όλης της ύλης συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, στο υπουργείο Οικονομικών.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σχεδόν τέσσερις ώρες κράτησε η εφ' όλης της ύλης συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, στο υπουργείο Οικονομικών.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία εκρεμμεί από τον περασμένο Ιούλιο, τη μείωση του χρέους αλλά και το χρηματοδοτικό κενό για το έτος 2014.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο φλέγον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και τα νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ που ζητάει η τρόικα για την κάλυψή του. Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι μια συμφωνία με τους δανειστές και λύση στο χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος, χωρίς «νέα οριζόντια μέτρα».

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιορίσει τις απαιτήσεις της τρόικας και να μειώσει δραστικά το ύψος των μέτρων, υπολογίζοντας τα στα 500 εκατ. ευρώ και αυτό από τα μέτρα που τελικά δεν εφαρμοστούν και συγκεκριμένα από την εισφορά 2  τις χιλίοις επί του τζίρου εταιρειών με αυτοαπασχολούμενους και τη μείωση των συντάξεων ενστόλων. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε, η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθεί τον Δεκέμβριο όπως αποφασίστηκε και κατά το πρόσφατο Eurogroup, ενώ τον Απρίλιο θα αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους,  όταν δηλαδή η Eurostat αξιολογήσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο Κώδικας Δικηγόρων και η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, αφού το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης.

Το μεγάλο «αγκάθι» στην εκταμίευση της δόσης είναι το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας αφου εκρεμμεί η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Τελικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr