ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκαρπη η συνάντηση Βρούτση - τρόικας για τα εργασιακά

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2014, 14:27 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2014, 16:35
Άκαρπη η συνάντηση Βρούτση - τρόικας για τα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Κοντά στη συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών φέρεται να βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοντά στη συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών φέρεται να βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εγινε μια ανοικτή και ζωντανή συζήτηση» προσθέτοντας ότι τα θέματα που συζητούνται δεν έχουν κλείσει ενώ «στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο». 

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ανέφερε ότι θα γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο επιμερισμός της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 3,9%, και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. 

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων ως προς τον ακριβή επιμερισμό αυτού και ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Εν των μεταξύ, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική συνεδρίαση στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συσκέψεων ενόψει των νέων ραντεβού που έχουν οριστεί με την τρόικα. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχουν παραμείνει αυτή την ώρα στην αίθουσα σύσκεψης οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης.

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την τρόικα, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών, τόσο μεταξύ υπουργείων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα του υπουργείου ΠΕΚΑ, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η συζήτηση αφορούσε στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του εθνικού, του περιφερειακού και του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών χρήσεων γης καθώς και στον εκσυγχρονισμό της Λατομικής και Μεταλλευτικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών αδειοδότησης.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σε λίγο η τρόικα με τον υπουργό Υγείας και αργότερα το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα, τα οποία δεν είναι άλλα από την υλοποίηση της επικείμενης συμφωνίας με νόμους.