ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιθουανία: Υιοθετεί το ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2014, 14:47 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2014, 14:47
Λιθουανία: Υιοθετεί το ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015
Facebook Twitter Whatsapp

Το «πράσινο φως» έδωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες στη Λιθουανία, για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

Το «πράσινο φως» έδωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες στη Λιθουανία, για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Η ισοτιμία του λίτας, του νομίσματος που αντικατέστησε το ρούβλι το 2003, ορίστηκε στα 3,4528 λίτας ανά ευρώ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ από το νέο έτος "προχωρούν καλά" συνολικά, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς. 

Συνέστησε επίσης στη χώρα να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν από τη μετάβαση στο νέο νόμισμα. Πρότεινε μάλιστα να υπογράψουν όσο περισσότερες εταιρείες γίνεται ένα μνημόνιο με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την εισαγωγή του ευρώ ως "πρόσχημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών".

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι "αξιόπιστο μέλος της ευρωζώνης". "Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, ούτε ένα κομμάτι μετάλλου. Για εμάς, σημαίνει ότι ανήκει κανείς στη σωστή ομάδα", τόνισε.