ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξοι οι Σλοβένοι

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2014, 03:01 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2014, 16:33
Αισιόδοξοι οι Σλοβένοι
Facebook Twitter Whatsapp

Αισιοδοξούν οι Σλοβένοι για το οικονομικό μέλλον της χώρας και τις προοπτικές για τα νοικοκυριά.

Αισιοδοξούν οι Σλοβένοι για το οικονομικό μέλλον της χώρας και τις προοπτικές για τα νοικοκυριά.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η σλοβενική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3% σε μηνιαίο επίπεδο (βελτιούμενος για τρίτο συνεχόμενο μήνα) και κατά 19% σε ετήσια βάση, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2009.

Η αύξηση αποδίδεται στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των πολιτών για τη γενική οικονομική κατάσταση κατά τους επόμενους 12 μήνες και συγκεκριμένα για τα οικονομικά των νοικοκυριών, τις προοπτικές αποταμίευσης και τα επίπεδα της ανεργίας.

Από τους 12 επιμέρους δείκτες, που συνθέτουν την εικόνα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, τη μεγαλύτερη βελτίωση σε μηνιαία βάση παρουσίασε εκείνος που αφορά τις αγορές μεγάλης αξίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιουνίου και κατά 13% έναντι του Ιουλίου 2013.

Παράλληλα, ο δείκτης που αποτυπώνει την πιθανότητα της αγοράς αυτοκινήτου κατά τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκε, ενώ επιδεινώθηκαν οι προοπτικές για την αγορά νέου σπιτιού ή την ανακαίνιση σπιτιού.

Είναι και θέμα... ψυχολογίας η οικονομία.